Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Połącz ze sobą na blacie lub w misce mąkę, drożdże i sól. Dodaj miód i wodę z kwiatów pomarańczy i rozpocznij zagniatanie ciasta. W miarę zagniatania dolewaj powoli ciepłą wodę. Zagniataj aż ciasto osiągnie jednolitą, odchodzącą od ręki konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze 5 minut.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Wstaw ciasto do miski, przykryj ją folią lub materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) na ok. 1,5 godziny.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószoną mąką deskę i uformuj z ciasta rulon. Rulon podziel na 5 równych części i pokrój. Z każdej części uformuj okrągłą bułeczkę i odstaw na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Przykryj bułeczki materiałową szmatką i ponownie odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
pieczenie
20 min
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Po upływie czasu wyrastania wstaw bułeczki i piecz je przez ok. 20 minut, aż zbrązowieją, a po wsadzeniu w nie wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej