Przepis

przygotowywanie składników
30 min
przygotowywanie składników
1. Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki i wrzucamy do foliowej torebki. Dodajemy kurkumę, miód, sos sojowy, oliwę, sól i pieprz. Mieszamy i wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 200 stopniach przez 30 minut. Po 15 minutach odwracamy kalafiora na drugą stronę i dopiekamy z drugiej strony. Upieczonego kalafiora studzimy, następnie drobno kroimy.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Mąkę wsypujemy do misy, mieszamy z drożdżami, kurkumą i solą. Dodajemy kalafiora. Wlewamy letnią wodę z oliwą i wyrabiamy całość mikserem przez 4-5 minut.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
3. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 6 równych części, z których formujemy okrągłe bułeczki. Uformowane bułki kładziemy na blasze i przykrywamy, zostawiamy na 30 minut.
pieczenie
17 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, wkładamy blachę z bułkami i pieczemy przez 15-17 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej