Przepis

przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników
1. Płatki owsiane wrzucamy do miseczki, dodajemy cukier i zalewamy mlekiem. Owsiankę gotujemy kilka minut, aż zgęstnieje, następnie studzimy.
wyrastanie
150 min
wyrastanie
2. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy owsiankę, aktywny zakwas i sól. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto przez 5 minut. Zostawiamy w misie pod przykryciem na 2,5 h.
formowanie
5 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat. dzielimy na 8 części i z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę. W razie czego podsypujemy odrobiną mąki.
drugie wyrastanie
90 min
drugie wyrastanie
4. Uformowane bułeczki układamy na blasze w odstępach, zostawiamy pod przykryciem na 1,5 h.
pieczenie
17 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wierzch bułeczek smarujemy białkiem lub skrapiamy oliwą. Posypujemy płatkami owsianymi i wkładamy do piekarnika. Bułeczki pieczemy przez 15-17 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej