Czasem zaczynam dzień od owsianki, zazwyczaj robię ją na oko, więc zdarza się, że trochę mi jej zostaje. W takiej sytuacji wykorzystuję ją do upieczenia chleba lub bułek.
Tym razem postawiłam właśnie na bułeczki i upiekłam je na zakwasie. Do ciasta dodałam owsiankę (można ją przygotować specjalnie do ciasta), a wierzch posypałam płatkami owsianymi.
W cieście znalazło się też trochę mąki pełnoziarnistej, aby podnieść walory zdrowotne bułek.
Testowałam już różne przepisy bułeczek jednak te smakują mężowi najbardziej więc robię je najczęściej 🙂 Bardzo dziękuję za te wszystkie przepisy. Dzięki Pani zaczęłam samodzielne wypieki – coś co zawsze chciałam robić 🙂
Te buleczki sa przepyszne,nastepnego dnia,jesli jakas zostanie,jest rownie smaczna.Robilam je kilkakrotnie i chetnie do nich wracam.
Czy można wieczorem wyrobić ciasto i schować do lodówki? A rano uformować i piec?
Tak 🙂
Witam a czy mleko można zastąpić mlekiem roślinnym?
Tak, mlekiem roślinnym lub po prostu wodą 🙂
Witam,
skusiłam się wypróbować ten przepis, ciasto pięknie wyrosło, jednak gdy uformowałam bułeczki i zostawiłam na 1.5h to zamiast do góry, bułeczki jakby się rozlały na boki.Nie wiem co mogłam zrobić źle. Pozdrawiam
Dzień dobry,
Bułeczki w trakcie wyrastania rozjeżdżają się na boki, jeśli ciasto jest za luźne (czasem warto podsypać dodatkową ilością mąki) lub gdy wyrasta za długo. Mogło się tak też wydarzyć, że w upale ciasto potrzebowało mniej czasu i dlatego zaczęło tak reagować, bo bułeczki były wyrośnięte wcześniej.
A używała Pani wagi kuchennej?
Pozdrawiam.
Tak używam wagi kuchennej, dokładnie odmierzając wszystko. Ciasto dość się kleiło a ja nie chciałam dodawać zbyt dużo. Może i płaskie ale bardzo smaczne, już połowy nie ma 🙂
Pozdrawiam serdecznie.
Najważniejsze, że smaczne!
Pozdrawiam 🙂
mmm pycha 🙂