Przepis

przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników

1. Płatki owsiane wrzucamy do miseczki, dodajemy cukier i zalewamy mlekiem. Owsiankę gotujemy kilka minut, aż zgęstnieje, następnie studzimy.

wyrastanie
150 min
wyrastanie

2. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy owsiankę, aktywny zakwas i sól. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto przez 5 minut. Zostawiamy w misie pod przykryciem na 2,5 h.

formowanie
5 min
formowanie

3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat. dzielimy na 8 części i z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę. W razie czego podsypujemy odrobiną mąki.

drugie wyrastanie
90 min
drugie wyrastanie

4. Uformowane bułeczki układamy na blasze w odstępach, zostawiamy pod przykryciem na 1,5 h.

pieczenie
17 min
pieczenie

5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wierzch bułeczek skrapiamy oliwą. Posypujemy płatkami owsianymi i wkładamy do piekarnika. Bułeczki pieczemy przez 15-17 minut.

studzenie
studzenie

6. Bułeczki studzimy na kuchennej kratce.

Ocena czytelników: 5 z 3 ocen
Smakowita lekko solona
Smakowita lekko solona
Do pieczywa chrupkiego, do pełnoziarnistych chlebów na zakwasie, czy do delikatnych bułeczek? Smakowita lekko solona inspiruje smakiem wyselekcjonowanych ziaren!
Więcej o tym wariancie
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej