Przepis

przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników

1. Płatki owsiane wrzucamy do miseczki, dodajemy cukier i zalewamy mlekiem. Owsiankę gotujemy kilka minut, aż zgęstnieje, następnie studzimy.

wyrastanie
150 min
wyrastanie

2. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy owsiankę, aktywny zakwas i sól. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto przez 5 minut. Zostawiamy w misie pod przykryciem na 2,5 h.

formowanie
5 min
formowanie

3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat. dzielimy na 8 części i z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę. W razie czego podsypujemy odrobiną mąki.

drugie wyrastanie
90 min
drugie wyrastanie

4. Uformowane bułeczki układamy na blasze w odstępach, zostawiamy pod przykryciem na 1,5 h.

pieczenie
17 min
pieczenie

5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wierzch bułeczek skrapiamy oliwą. Posypujemy płatkami owsianymi i wkładamy do piekarnika. Bułeczki pieczemy przez 15-17 minut.

studzenie
studzenie

6. Bułeczki studzimy na kuchennej kratce.

Ocena czytelników: 5 z 3 ocen

Wasze komentarze

  • Angela 10 stycznia 2021 o 13:11
    Ocena:

    Testowałam już różne przepisy bułeczek jednak te smakują mężowi najbardziej więc robię je najczęściej 🙂 Bardzo dziękuję za te wszystkie przepisy. Dzięki Pani zaczęłam samodzielne wypieki – coś co zawsze chciałam robić 🙂

  • Agusik kulinarnie 30 czerwca 2020 o 17:19
    Ocena:

    Te buleczki sa przepyszne,nastepnego dnia,jesli jakas zostanie,jest rownie smaczna.Robilam je kilkakrotnie i chetnie do nich wracam.

  • Marta 14 kwietnia 2020 o 16:17
    Ocena:

    Wspaniałe bułeczki, z tymże ja dodałam znacząco mniej wody zgodnie ze swoim wyczuciem. Wyszły świetnie, nie sądziłam, że upiekę bułki lepsze niż z piekarni! Ten przepis chyba na stałe zagości w naszym domu:)

  • Ola 6 listopada 2016 o 15:43

    Czy można wieczorem wyrobić ciasto i schować do lodówki? A rano uformować i piec?

  • Aneta 20 kwietnia 2016 o 08:51

    Witam a czy mleko można zastąpić mlekiem roślinnym?

  • Tysia 17 sierpnia 2015 o 13:43

    Witam,
    skusiłam się wypróbować ten przepis, ciasto pięknie wyrosło, jednak gdy uformowałam bułeczki i zostawiłam na 1.5h to zamiast do góry, bułeczki jakby się rozlały na boki.Nie wiem co mogłam zrobić źle. Pozdrawiam

    • Tosia 17 sierpnia 2015 o 14:48

      Dzień dobry,
      Bułeczki w trakcie wyrastania rozjeżdżają się na boki, jeśli ciasto jest za luźne (czasem warto podsypać dodatkową ilością mąki) lub gdy wyrasta za długo. Mogło się tak też wydarzyć, że w upale ciasto potrzebowało mniej czasu i dlatego zaczęło tak reagować, bo bułeczki były wyrośnięte wcześniej.
      A używała Pani wagi kuchennej?
      Pozdrawiam.

      • Tysia 17 sierpnia 2015 o 20:48

        Tak używam wagi kuchennej, dokładnie odmierzając wszystko. Ciasto dość się kleiło a ja nie chciałam dodawać zbyt dużo. Może i płaskie ale bardzo smaczne, już połowy nie ma 🙂
        Pozdrawiam serdecznie.

  • Anna 20 czerwca 2015 o 10:07

    mmm pycha 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita lekko solona
Smakowita lekko solona
Do pieczywa chrupkiego, do pełnoziarnistych chlebów na zakwasie, czy do delikatnych bułeczek? Smakowita lekko solona inspiruje smakiem wyselekcjonowanych ziaren!
Więcej o tym wariancie
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej