Bułeczki owsiane na zakwasie
Lubicie zacząć dzień od smakowitej owsianki? Dodajcie owsiankę do pysznych bułeczek na dobry początek dnia! Zwłaszcza jeśli marzyliście kiedyś o tym, aby wasze domowe wypieki mogły konkurować z tymi z najlepszych piekarni…
Przepis na bułeczki owsiane na zakwasie pozwoli osiągnąć efekt godny piekarni, bez opuszczania własnej kuchni. Te bułeczki te stanowią idealny składnik zarówno porannego śniadania, jak i wieczornej kolacji.
Napiszcie, jak udały się Wasze owsiane na zakwasie
Bardzo jestem ciekawa Waszych opinii na temat przepisu. A kiedy będziecie chcieli poszerzyć swój kulinarny repertuar, koniecznie wypróbujcie przepis na te efektowne bułeczki kwiatki z twarogiem i szczypiorkiem. Jeśli szukacie czegoś wyjątkowego, to spróbujcie upiec przytulone bułeczki z fetą. Jestem pewna, że zachwycą Was nie tylko swoim wyglądem, ale przede wszystkim smakiem! 🙂 Podzielcie się swoimi przemyśleniami, sukcesami, a może nawet wpadkami, jeśli takie się Wam przytrafią. Wszyscy tutaj jesteśmy miłośnikami domowego pieczywa.
Testowałam już różne przepisy bułeczek jednak te smakują mężowi najbardziej więc robię je najczęściej 🙂 Bardzo dziękuję za te wszystkie przepisy. Dzięki Pani zaczęłam samodzielne wypieki – coś co zawsze chciałam robić 🙂
Te buleczki sa przepyszne,nastepnego dnia,jesli jakas zostanie,jest rownie smaczna.Robilam je kilkakrotnie i chetnie do nich wracam.
Wspaniałe bułeczki, z tymże ja dodałam znacząco mniej wody zgodnie ze swoim wyczuciem. Wyszły świetnie, nie sądziłam, że upiekę bułki lepsze niż z piekarni! Ten przepis chyba na stałe zagości w naszym domu:)
Czy można wieczorem wyrobić ciasto i schować do lodówki? A rano uformować i piec?
Tak 🙂
Witam a czy mleko można zastąpić mlekiem roślinnym?
Tak, mlekiem roślinnym lub po prostu wodą 🙂
Witam,
skusiłam się wypróbować ten przepis, ciasto pięknie wyrosło, jednak gdy uformowałam bułeczki i zostawiłam na 1.5h to zamiast do góry, bułeczki jakby się rozlały na boki.Nie wiem co mogłam zrobić źle. Pozdrawiam
Dzień dobry,
Bułeczki w trakcie wyrastania rozjeżdżają się na boki, jeśli ciasto jest za luźne (czasem warto podsypać dodatkową ilością mąki) lub gdy wyrasta za długo. Mogło się tak też wydarzyć, że w upale ciasto potrzebowało mniej czasu i dlatego zaczęło tak reagować, bo bułeczki były wyrośnięte wcześniej.
A używała Pani wagi kuchennej?
Pozdrawiam.
Tak używam wagi kuchennej, dokładnie odmierzając wszystko. Ciasto dość się kleiło a ja nie chciałam dodawać zbyt dużo. Może i płaskie ale bardzo smaczne, już połowy nie ma 🙂
Pozdrawiam serdecznie.
Najważniejsze, że smaczne!
Pozdrawiam 🙂
mmm pycha 🙂