Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz wody. Powoli dolewaj wodę i zagniataj ciasto. Zagniataj aż uzyska jednolitą konsystencję odchodzącą od rąk, a następnie dodatkowe kilka minut.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Umieść ciasto w misce, przykryj ją folią lub materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu uformuj z ciasta rulon i pokrój go na 4 równe części. Z każdej części uformuj okrągłą bułeczkę i ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj blachę materiałową szmatką i odstaw do wyrośnięcia jeszcze na ok. 45 minut.
pieczenie
15 min
pieczenie
4. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umieść bułeczki w piekarniku i piecz ok. 15 minut aż zbrązowieją. Odstaw do ostygnięcia.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej