Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz wody. Powoli dolewaj wodę i zagniataj ciasto. Zagniataj aż uzyska jednolitą konsystencję odchodzącą od rąk, a następnie dodatkowe kilka minut.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Umieść ciasto w misce, przykryj ją folią lub materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu uformuj z ciasta rulon i pokrój go na 4 równe części. Z każdej części uformuj okrągłą bułeczkę i ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj blachę materiałową szmatką i odstaw do wyrośnięcia jeszcze na ok. 45 minut.
pieczenie
15 min
pieczenie
4. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umieść bułeczki w piekarniku i piecz ok. 15 minut aż zbrązowieją. Odstaw do ostygnięcia.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Lidia 11 maja 2017 o 10:45

    Witam

    Ja właśnie stosuję mąkę orkiszową jasną wszędzie, gdzie występuje pszenna. Praktycznie pszennej zwykłej prawie wcale już nie używam. Do naleśników też daję orkiszową jasną i wcale nic nie mówiłam domownikom o tych zamianach i wszystko im smakuje. Różnica w smaku nie jest wyczuwalna, tylko konsystencja bardziej sprężysta, ale to nikomu nie przeszkadza. Wszelkie ciasta też piekę na mące orkiszowej. W najbliższym czasie na pewno spróbuję też te bułeczki. Dziękuję za super przepisy i pozdrawiam.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej