Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz wody. Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto. Dolewaj i zagniataj aż ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto umieść w misce, przykryj ją ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 h.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę/blat i uformuj z ciasta rulon. Rulon podziel na 5 równych części i z każdej uformuj bułeczkę. Umieść bułeczki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i przykryj materiałową ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 45 minut.
pieczenie
20 min
pieczenie
4. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw blachę do piekarnika i piecz ok. 20 minut aż bułeczki zbrązowieją.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej