Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj wszystkie składniki oprócz mleka, jajka i maku. Powoli zacznij dolewac do reszty skladników mleko, zagniatając ciasto, aż osiągnie formę elastycznej kuli.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
2. Odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce w misce na ok. 1,5 h. Miskę przykryj folią aluminiową
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
3. Wyjmij ciasto z miski, pokrój na 4 równe części i z każdej uformuj okrągłą bułeczkę. Bułeczki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 h.
pieczenie
15 min
pieczenie
4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Przed pieczeniem roztrzep jajko w miseczce. Posmaruj każdą bułkę i obsyp makiem. Piecz ok. 15 minut, aż po wsadzeniu w bułkę patyczka, nie przyklei się do niej ciasto.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej