Przepis

przygotowywanie farszu
35 min
przygotowywanie farszu
1. Mak zalewamy taką ilością wody, aby go przykryła. Wstawiamy na ogniu i gotujemy 30 minut, aż wchłonie płyn. Orzechy przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Następnie mielimy dwukrotnie ugotowany i ostudzony mak, mieszamy z orzechami.
przygotowywanie farszu
10 min
przygotowywanie farszu
2. W rondlu topimy masło z cukrem pudrem i pozostałymi bakaliami. Wsypujemy mak, mieszamy i smażymy kilka minut. Studzimy. Do masy dodajemy pokruszone biszkopty, jajko i pokrojono drobny marcepan. Mieszamy i wstawiamy do lodówki.
wyrabianie
60 min
wyrabianie
3. Mąkę mieszamy z drożdżami, solą i cukrem. W rondlu topimy masło, dodajemy mleko i podgrzewamy, aby płyn był letni. Wlewamy powoli płyn i wyrabiamy ciasto mikserem z hakiem przez kilka minut, aż będzie elastyczne. Zostawiamy je w misie pod przykryciem na godzinę.
wyrastanie
40 min
wyrastanie
4. Formę na muffiny smarujemy masłem. Wyrośnięte ciasto przekładamy do posypany mąką blat. Dzielimy na 6 części, każdą z nich spłaszczamy, na środku wykładamy po łyżce farszu. Boki ciasta zbieramy do środka. Uformowane bułeczki umieszczamy w foremkach na muffiny, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut.
pieczenie
15 min
pieczenie
5. Wierzch wyrośniętych bułeczek smarujemy żółtkiem z mlekiem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Upieczone bułeczki studzimy na kuchennej kratce. Następnie można je polać dodatkowo lukrem.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Agnieszka 26 kwietnia 2015 o 16:28

    Wygladaja fantastycznie! Sprobuje zrobic. Fajnie by bylo, gdybyscie jeszcze pisaly ile kalorii ma porcja i calosc oraz ile porcji wychodzi z podanych skladnikow. A tak to po prostu sie zakochalam w waszej stronie. Jest cudowna. Te przepisy niebianskie:).

    • Tosia 27 kwietnia 2015 o 11:28

      Dzień dobry,
      Dziękujemy za miłe słowa, cieszymy się, że strona się podoba i zachęcamy do korzystania z przepisów.
      Większość wypieków ma automatycznie obliczaną kaloryczność przez portal Z pierwszego tłoczenia, do którego blog jest zapisany. Bułeczki marcińskie w takim przeliczeniu wychodzą bardzo kaloryczne, ale można zmniejszyć ilość farszu o połowę lub dodać mniej bakalii/marcepanu do masy: http://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/buleczki-marcinskie
      Pozdrawiam serdecznie 🙂

  • Tomasz 21 listopada 2014 o 15:59

    Gratuluję pomysłu na bułki Św. Marcina. Zgadzam się że z rogalami jest trochę wywijania. Końce są zwykle przesuszone i bez nadzienia. Zamiast maku proponuję masę z orzechów włoskich według Makłowicza. Zrobił on podobny numer z orzechowcem.( https://www.tesco.pl/smaczna-strona/przepisy/orzechowiec-8616.html)
    Trochę zboczyliśmy z chlebowej drogi na słodką aleję ale święta mają soje prawa.
    Jak robiłem „Orzechowca” Makłowicza to wziąłem Wasze ciasto na maślane bułeczki, jest the best w swojej kategorii.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej