Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki aż osiągną jednolite ciasto. Od tego momentu zagniataj kilka minut.

pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie

2. Umieść ciasto w misce, przykryj ją materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. godzinę.

formowanie bułeczek
5 min
formowanie bułeczek

3. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i uformuj z ciasta rulon. Pokrój rulon na 5 równych części i z każdej uformuj okrągłą bułeczkę.

drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie

4. Bułeczki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykryj szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 45 minut.

nacinanie
5 min
nacinanie

5. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Zrób przedziałki za pomocą patyczka do szaszłyków (kładąc patyczek na każdej bułeczce i dociskając, aż zrobi się przedziałek) i wsadź bułeczki do piekarnika.

pieczenie
15 min
pieczenie

6. Piecz ok. 15 minut aż lekko zbrązowieją.

Smakowita Owsiana
Wyobraź sobie delikatny smak owsa, idealnie kremową konsystencję i moc odżywczych ziaren.
Więcej o tym wariancie
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej