Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, oddajemy ćwikłę, sól, drożdże. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy powoli ciasto przez 5 minut, do dokładnego połączenia składników.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy w misie i przykrywamy na godzinę, stawiamy w ciepłym miejscu.
formowanie
3 min
formowanie
3. Po tym czasie dzielimy ciasto na 6 części, z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę. Kładziemy je w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem.
drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie
4. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30-40 minut w ciepłym miejscu.
pieczenie
15 min
pieczenie
5. Bułeczki przed włożeniem do pieca możemy dodatkowo naciąć. Wkładamy je do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w 190 stopniach.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej