Bezglutenowy chleb dyniowy może dla kogoś smakować lepiej niż ciasto czy tort. Osoby będące na diecie bezglutenowej nie mają łatwego życia pod względem kulinarnym, ale jeśli marzą o wypieku domowego chleba to jeszcze nic straconego! Co prawda wypieki bezglutenowe mają to do siebie, że nie wychodzą tak wyrośnięte, sprężyste i puszyste jak np. wypieki pszenne. Są jednak sposoby, aby wypieki bezglutenowe nie były tak ciężkie, zbite, a przy tym jeszcze wyróżniały się ciekawym smakiem.
Do ciast bezglutenowych warto dodać jakiś wilgotny składnik, albo namoczone nasiona babki płesznik, albo jajka, albo rozgniecione banany, ugotowany ryż lub puree ziemniaczane. Tym razem postanowiłam pójść tropem sezonowym i wykorzystać do chleba puree z pieczonej dyni. Nadaje wypiekowi wilgotności, koloru i smaku, chleb jest naprawdę niczego sobie, warto spróbować 🙂
W przepisie podałam mąkę ziemniaczaną i ryżową, ale w podobnych proporcjach można je zastąpić np. gryczaną lub kukurydzianą.
Jeśli potrzebujecie więcej przepisów na pieczywo bezglutenowe zapraszam tutaj. Mogę polecić idealny przepis na chleb na zakwasie gryczanym (bezglutenowy) lub szybkie bezglutenowe podpłomyki, również w takiej wersji. A dla zaangażowanych domowych piekarzy mam przepis na bezglutenowy zakwas na bazie mąki gryczanej, czyli zakwas gryczany. A jeśli coś wymaga wyjaśnienia – pytajcie w komentarzach.
Wasze komentarze