Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Przygotuj maliny. Pomieszaj na patelni owoce z cukrem. Podsmaż na dużym ogniu przez ok. 3 minuty, aż maliny puszczą sok. Rozgnieć je łyżką i odstaw do ostygnięcia. Pomieszaj wszystkie składniki (w tym wystudzone maliny). Zacznij zagniatać ciasto. Zagniataj aż osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję a następnie jeszcze kilka minut.
formowanie
formowanie
2. Uformuj z ciasta cienki rulon i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze tak, aby jeden brzeg dotykał ścianki blachy. Możesz z drugiej strony zablokować rośnięcie zrolowaną szmatką, jeśli chcesz uzyskać cieńszą bagietkę (ja postawiłam na grubą).
wyrastanie
wyrastanie
3. Odstaw pod przykryciem szmatki w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
pieczenie
pieczenie
4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Usuń szmatki i wstaw blachę do piekarnika. Piecz ok. 15-20 minut aż bagietka lekko zbrązowieje. Wyjmij i wystudź nieco. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła.
Smakowita
Kromkę bagietki posmaruj Smakowitą de Luxe.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 45 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 15 min