Przy okazji wczorajszego przepisu na jogurtowe bułeczki z jabłkiem, pokazywałam jak karmelizować owoce. Dzisiaj z kolei zabrałam się za karmelizowanie ziarenek świeżej kukurydzy.
Rozpoczął się już sezon na kukurydzę, dlatego warto z niej korzystać. Można ją gotować w całości, ale także postawić kolbę pionowo i ściąć ziarenka, które z dodatkiem soli, pieprzu, miodu, pestek dyni i suszonych płatków dyni będą świetnym dodatkiem do ciasta na chleb.
W instrukcji jest błąd.. cyt:”Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy kukurydzę z patelni, sól i drożdże.”.. chyba nie drożdże a zakwas.
Tak, dziękuję, już poprawiam. Pisząc tyle przepisów czasem łatwo się pomylić, a przed publikacją można nie dopatrzeć błędu.
Pozdrawiam.
Wyszedł.. nawet niezły 😉
Mąka u mnie co prawda 750 i kukurydza z puszki ale zakwas pięknie go podniósł
Pochwalę się jak wygląda 🙂 :
http://zapisz.net/gal.php?id=5458dea8a2192
Prezentuje się super, dzięki za zdjęcia i pozdrawiam 🙂
Oooo, bardzo podoba mi się ten chlebek, musze wypróbować przepis:)
Tosiu, jeśli chlebek trochę się kruszy po upieczeniu to znaczy, że za dużo dodałam mąki? czy może chlebki pszenne zawsze się kruszą?
Jeśli chlebek się kruszy to znaczy, że jest w nim za dużo mąki/za mało wody/za mało zakwasu lub ciasto zostało źle wyrobione.
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za komentarz 🙂
O, tutaj mnie zaciekawiłaś. Będę musiała coś takie zrobić 🙂
Zachęcam do spróbowania 🙂