Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy z drożdżami i solą. Obrany i ostudzony bób wsypujemy do misy (50g). Resztę bobu (150 g) przeciskamy przez praskę do ziemniaków i również dodajemy do pozostałych składników. Powoli wlewamy letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Elastyczną kulę z ciasta przekładamy do misy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
formowanie
3 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 6 części i z każdej z nich formujemy bułeczkę, którą spłaszczamy.
drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie
4. Uformowane pity kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy i zostawiamy na 40 minut.
pieczenie
15 min
pieczenie
5. Blachę z pitami wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w 220 stopniach.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej