Kardamon to rzadko używana w polskiej kuchni przyprawa. Do niedawna był wręcz niemożliwy do znalezienia w popularnych supermarketach, a koneserzy musieli pocztą pantoflową przekazywać sobie gdzie uda się go dostać. Na szczęście Polska zaczyna być bardzo otwarta na nowe smaki, a równolegle ze smakową świadomością społeczeństwa rozrasta się sklepowy asortyment. Dzięki temu kardamon znajdziemy już w każdym większym sklepie, choć nie zawsze w wersji mielonej.
Żeby zmielić ziarenka, które dostaniemy w sklepie wystarczy moździerz i odrobina siły. Przed mieleniem, lub w trakcie, usuwamy otaczającą ziarenka, twardą skorupkę. Następnie ziarna są już gotowe do całkowitego zgniecenia i zmielenia. Nic prostszego, a w chlebie smakuje wyjątkowo dobrze.
Poniższy przepis jest wyjątkowo prosty, a satysfakcjonujący smakowo i zdrowy. Większość to bowiem mąka razowa, a dodatek kardamonu sprawia, że chleb nabiera charakteru.