Przepis

wyrabianie
3 min
wyrabianie
1. Wszystkie składniki na nocny chleb oliwski wymieszać, a następnie wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Wyrobione ciasto odstawiamy na 45 minut na blat.
wyrastanie
560 min
wyrastanie
2. Ciasto na chleb oliwski przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem lub natłuszczonej oliwą i oprószonej bułką tartą. Formę szczelnie przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na ok. 8 godzin (na noc).
pieczenie
40 min
pieczenie
3. Rano wyjmujemy formę z chlebem z lodówki. Jednocześnie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni C. Chleb pieczemy przez 20 minut, następnie skrapiamy oliwą i dopiekamy w 200 stopniach przez kolejne 20 minut. Wyciągamy z formy i studzimy na kratce.
smakowanie
smakowanie
4. Kroimy dopiero wystudzony nocny chleb oliwski.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Małgorzata 27 lutego 2023 o 11:53

    Czy można tutaj dodać zakwasu zamiast drożdży? Jaką ilość?

  • Karolina 13 marca 2021 o 21:21

    Kiedy dodajemy to białko? Czy może to białko to żółtko do posmarowania?

  • Pioter 31 grudnia 2019 o 15:43

    Dzień dobry.
    Jeden z najlepszych chlebów, które piekłem z tej strony. Smaczny, bardzo dlugo zachowuje świeżość. Ja osobiście mniej dawałem mąki pszennej na korzyść mąki orkiszowej z zachowaniem wszystkich proporcji. A skorka po upieczeniu jest po prostu w deche!
    Polecam i dziękuję za prowadzenie tego blogu.
    Pozdrawiam!

  • Olga 3 lipca 2017 o 22:13

    witam,
    czy chleb ten można piec bez formy? Chleby oliwskie, które znam mają inny kształt 🙂

  • Lusi-lusi 6 maja 2015 o 18:49

    Witaj Tosiu -jaka keksówka /rozmiar/.Pozdrawiam

  • Ania 16 czerwca 2014 o 09:26

    Witam,
    chciałabym zapytać jaki będzie przelicznik łyżeczki na gramy, mam trzy rodzaje łyżeczek i każda ma inną wielkość 🙂

    Dziękuję i pozdrawiam.

    • Tosia 17 czerwca 2014 o 09:06

      Witam serdecznie.
      Nie przeliczałabym tej jednej łyżeczki drożdży na gramy, rzeczywiście są rożne łyżeczki, z jednej wyjdzie 1 gram, z drugiej 2. Ja używam różnych łyżeczek do odmierzania chleba i takie drobne różnice nie wypływają w żaden sposób na wypiek 🙂

    • Daniel 13 czerwca 2020 o 08:32

      Wedlug moich wymiarow
      To ja uzyje stolowej.
      Bedzie wygodniej

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej