Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Zagnieć ze sobą wszystkie składniki aż stworzą jednolitą masę.
wyrastanie
480 min
wyrastanie
2. Uformuj z masy kulę. Wyłóż miskę papierem do pieczenia, włóż do niej ciasto, przykryj miskę folią aluminiową i zostaw na noc (na ok. 6-8 godzin) w ciepłym miejscu.
pieczenie
25 min
pieczenie
3. Rano rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Przełóż delikatnie ciasto na blachę do pieczenia i piecz ok. 25 minut aż chleb zbrązowieje. Wystudź go przed jedzeniem.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Jolanta 21 marca 2024 o 21:38

    Jakich pani używa drożdży suszonych we wszystkich przepisach?

  • Joanna 26 marca 2018 o 11:50

    Czy rodzynki trzeba wcześniej namoczyć, tak jak do ciast deserowych?

  • Ewa 16 czerwca 2017 o 19:51

    Czy można zastąpić mąkę pszenną mąką orkiszową? To pytanie jest ogólne. Czy zawsze taka zamiana zadziała?

  • tpalczynski@vp.pl 29 maja 2016 o 20:04

    Upiekłem.
    Mąka pszenna 2000 mojej produkcji, bez rodzynek, sól zdecydowanie zmniejszyłem, może 0,5 łyżeczki.
    Ocena chleba:
    – ładny brązowy kolor,
    – ciekawy smak i aromat (nie dominuje zapach drożdży)
    – elastyczny miękisz, duże dziury (długie moczenie glutenu polepsza jego właściwości wypiekowe).
    Na pewno powtórzę ten chleb.

  • Kataryna 23 listopada 2015 o 11:39
    Ocena:

    Zrobiłam z orkiszowej z dodatkiem mazi z siemienia lnianego i wyszedł pyszniutki, mięciutki chlebek. Rodzynki w słonawym cieście też sprawdzają się na medal, takie małe niespodzianki. 🙂

  • Monika 26 kwietnia 2015 o 14:31

    można dać nasiona słonecznika zamiast rodzynek?

    • Tosia 26 kwietnia 2015 o 21:18

      Tak, można, a jeśli chcemy uzyskać bardziej podobny efekt to rodzynki można zastąpić pokrojoną drobno suszoną śliwką lub żurawiną 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej