Wczoraj opowiedziałam wam o nowej metodzie robienia chleba na zakwasie, którą opracowałam. Wymaga ona podzielenia całego procesu na 3 etapy, dzięki temu chleb niezwykle szybko rośnie i odwdzięcza się niezwykłą konsystencją.
Dzięki stworzeniu nowej bazy można dodać do niej różnych rodzajów mąki oraz dowolnych dodatków. Wczoraj pomieszałam mąkę pszenną razową z pszenną pełnoziarnistą otrzymując nieco ciemniejszy chleb. Dzisiaj postawiłam na białą klasykę z domieszką zdrowej mąki pełnoziarnistej.
Jako dodatki wybrałam coś słodszego, jako że jestem wielką fanką lekko przebijających się słodkich smaczków w chlebie. Karmelizowane nerkowce idealnie spełniają to zadanie.
Chleb ze słodkimi dodatkami smakuje dobrze nawet z wytrawnymi składnikami. Dzisiaj na przykład podam na nim bruschettę. Zachęcam więc do eksperymentowania.
Wasze komentarze