Przepis

Wyrabianie ciasta
1 min
Wyrabianie ciasta

1. Mąki mieszamy ze sobą, dodajemy ugotowaną kaszę, oliwę, zakwas i sól. Stopniowo dodajemy letnią wodę i mieszamy składniki do ich połączenia. Ciasto mieszamy przez niecałą minutę.

Formowanie i wyrastanie
250 min
Formowanie i wyrastanie

2. Formę keksówkę (10x22 cm) smarujemy oliwą lub masłem i obsypujemy otrębami lub bułką tartą. Ciasto przekładamy do formy i wyrównujemy wierzch zwilżoną wodą dłonią. Formę przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 4 godziny.

Pieczenie
40 min
Pieczenie

3. Keksówkę z wyrośniętym ciastem wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Chleb pieczemy najpierw w 220 stopniach przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy przez kolejne 20 minut.

Studzenie
15 min
Studzenie

4.Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

Ocena czytelników: 5 z 5 ocen

Wasze komentarze

  • Dominika 25 marca 2021 o 07:24

    Piekłam już kilka razy ten chleb zawsze wychodzi przepyszny 🙂 Jedynie pielę dłużej w piekarniku ok 50min

  • Kaśka 27 lutego 2021 o 19:42

    Chleb z tego przepisu upiekłam dzisiaj pierwszy raz, za sobą mam dopiero kilka chbebków. Do tej pory wszystkie wyszły bardzo smaczne ale z kaszą był najlepszy, pomimo, że mam problem z zachowaniem proporcji, wszystko się jakoś zgrało w piekarniku hehe. Obawiałam się efektu czytając niektóre komentarze ale niepotrzebnie. Polecam wszystkim tą stronę

  • Aguś kulinarnie 10 sierpnia 2016 o 17:20
    Ocena:

    Dziś piekłam, moja ocena 10/10 🙂 miąższ identyczny z tym ze zdjęcia, ciasto w foremce pięknie rosło przez 5 godzin,dzięki czemu mogę się teraz delektować pyszny chlebem. Obawiałam się problemów,bo ciasto było dość twarde i kleiste, ale wszystko dobrze się udało:)

  • Agnieszka 12 maja 2015 o 17:19
    Ocena:

    W tej chwili to mój zdecydowanie ulubiony chleb. Wypróbowałam już całkiem sporo z Pań przepisów, ale ten podbił moje serce i kubki smakowe. Odpowiednio „żytni” odpowiednio wilgotny. U mnie wyrasta w ok. 5,5 godziny, więc czasem traktuję go jako chleb nocny 🙂 Dziękuję za przepis.

  • Ewelina 29 marca 2015 o 09:56

    Witam, jaka jest orientacyjna kaloryczność tego chlebka w 100 g?

  • danuta 1 lutego 2015 o 17:48
    Ocena:

    Czy ciasto powinno być bardzo gęste?

    • Tosia 1 lutego 2015 o 22:55

      Tak, ciasto żytnie powinno być dosyć gęste, ale jednocześnie takie, aby można je było złapać. Najlepiej zwilżyć dłoń wodą i przełożyć ciasto do formy, wyrównując jeszcze wierzch.

  • Kasia K. 2 lipca 2014 o 22:28
    Ocena:

    Mimo, że coś ewidentnie skopałam (chciałam być mądrzejsza, bo przecież upiekłam w życiu już z 10 bochenków i przeczytałam 17 stron Hamelmana :P) i coś jest nie tak z krojeniem tego chleba i jego skórką (tu chyba zawinił brak ściereczki przez pierwszą godzinę wyrastania), chleb jest pyszny i na jutro piekę go ponownie. Tym razem w 100% wg przepisu 🙂
    U mnie wyrastał też coś koło 5 godzin

  • Marta 20 czerwca 2014 o 21:13

    Witam. Chlebek wyszedł pyszny, wyrósł pieknie , jest delikatny i naprawdę bardzo dobry. Pozdrawiam

  • Marta 20 czerwca 2014 o 11:40

    Witam.
    Mój chlebek urósł za 3,5 godziny. Zakwas mam bardzo aktywny bo juz prawie 2 lata i mam nadzieję że nie był to za krótki czas wyrastania. W tej chwili studzi się na kratce i mam nadzieję że bedzie smaczny. Pozdrawiam

  • Jola 18 czerwca 2014 o 14:02

    Witam 🙂 Wczoraj zrobilam moj pierwszy chleb na moim pierwszym zakwasie. Wyglada bardzo podobnie do Twojego, aczkolwiek wydaje mi sie, ze moj jest ciut mniej wyrosniety. Podejrzewam, ze mialam za chlodno w domu. …nastepnym razem pojdzie lepiej 😉 …ale w smaku jest dobry. Dziekuje za to,ze prowadzicie ten blog. :* Jest bardzo pomocny. Pozdrawiam serdecznie.

    • Tosia 18 czerwca 2014 o 16:13

      Witam serdecznie.
      Młody zakwas potrzebuje czasem więcej czasu, a na początku w ogóle czasem potrzebuje wsparcia w postaci szczypty duszonych drożdży. Niedługo nabierze mocy i chleby będą pięknie wyrastały. Proszę się też nie sugerować tak podanym czasem wyrastania, lepiej zostawić na godzinę dłużej niż mieć niewyrośnięty do końca chleb 🙂
      Pozdrawiam i życzę powodzenia przy następnych wypiekach 🙂

  • Ania 29 maja 2014 o 20:11

    Chlebek smaczny, wyszedł jak na zdjęciu. Jest dość wilgotny i ciężki. Czy macie takie samo odczucie?

    • Tosia 1 czerwca 2014 o 17:01

      Cieszę się, że smakuje, ale nie miałam odczucia, że chleb jest wilgotny i ciężki, nie powinien taki być. Z przepisami, w których trzeba dodać np. kaszę lub ryż często są problemy, by łatwo proporcje się zaburzają, wiele zależy od tego w jaki sposób kasza została ugotowana. U mnie była na sypko, więc samo ciasto może było mniej mokre, a przez to w późniejszym efekcie chleb mniej wilgotny.

  • Ania 29 maja 2014 o 09:25
    Ocena:

    Właśnie wyrobiłam ciasto na ten chleb, jestem ciekawa efektu końcowego. To mój debiut.

  • Aga 7 maja 2014 o 12:07

    100 g kaszy – odnosi się do wagi przed czy po ugotowaniu???

    • Tosia 7 maja 2014 o 12:13

      Chodzi już o ugotowaną kaszę, zaznaczyłam to nawet w przepisie „100 g ugotowanej kaszy jaglanej” 🙂
      Mogę podpowiedzieć, że na 1/2 szklanki kaszy, zalewam ją szklanką wody, dodaję szczyptę soli i gotuję na małym ogniu, bez mieszania przez ok. 15 minut, czyli do momentu wchłonięcia przez kaszę wody.
      Pozdrawiam.

      • Karola 25 lutego 2017 o 11:54

        Ale z pol szklanki suchej kaszy wychodzi duzo wiecej niz 100 gram 🙂 Mimo to jak rozumiem dodajemy tylko 100g ugotowanej kaszy?
        Czy ciasto ma wyjsć bardzo gęste? Zwykle jak robie chleby żytnie to mozna je wymieszać łyżka, w przypadku tego przepisu ciasto wyszło na tyle gęste, ze musiałam je wyrobić ręka.

        • Tosia 27 lutego 2017 o 08:52

          Dajemy tak jak napisałam w przepisie, czyli ugotowaną kaszę jaglaną 🙂
          Ciasto było gęste, ale to receptura sprzed kilku lat, szczerze mówiąc nie pamiętam jakie dokładnie było ciasto. Chleby żytnie często wychodzą tak gęste, że trzeba sobie radzić ręką, wystarczy zwilżyć dłonie wodą, wtedy ciasto się tak nie lepi.

  • Karolina 5 maja 2014 o 16:51

    Uwielbiam takie chleby,wystarczy wymieszać składniki a chleb wychodzi wilgotny i długo świeży.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej