Przepis

przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników
1. Cebulę poszatkuj. Na patelni rozgrzej oliwę, gdy będzie gorąca dodaj cebulę. Smaż cebulę aż się zeszkli, a następnie dodaj miód. Smaż jeszcze kilka minut, a następnie dodaj sok pomidorowy. Pomieszaj i zdejmij z ognia.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Poczekaj aż mieszanina soku pomidorowego z cebulą będzie ciepła, ale nie gorąca. Gdy będzie, dodaj do niej wszystkie składniki poza wodą. Zacznij zagniatać ciasto. Powoli zacznij dolewać wodę aż całość osiągnie elastyczną konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
wyrastanie
120 min
wyrastanie
3. Uformuj z ciasta okrągły bochenek i ułóż go na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj bochenek materiałową szmatką i odstaw blachę w ciepłe miejsce, na przykład pod kaloryferem. Daj bochenkowi urosnąć przez ok. 2 h.
pieczenie
30 min
pieczenie
4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw chleb i piecz ok. 30 minut aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w niego drewnianego patyczka, nie przyklei się do niego ciasto. Daj chlebowi ostygnąć na wyjętej z piekarnika kratce.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Ewa 20 września 2014 o 22:56

    Witam. Przepraszam za pomyłkę, myślałam że to Blog Tosi 🙂
    Dziś upiekłam ten chlebek w maszynie do chleba i wyszedł 🙂 Pozdrawiam.

  • Ewa 1 września 2014 o 13:07

    Witam serdecznie,

    Przepis brzmi makowicie. Czy mozna go rowniez wykorzystac w maszynie do pieczenia chleba? Mam nadzieje ze nie bedzie trzeba zmieniac proporcji i wyjdzie tak pieknie jak Tobie Tosiu. Prosze powiedz co myslisz o zrobieniu tego chlebka w maszynie.

    • Śliwka 5 września 2014 o 16:55

      Pozwoli Pani, że nie Tosia odpowie, a Śliwka, gdyż to mój przepis:)
      Wszystko zależy oczywiście od posiadanej maszyny, ciężko mi powiedzieć, czy zgodnie z instrukcją takie połączenie się uda. Polecam za to przepisy na chleb w maszynie, które pojawiły się na blogu specjalnie pod maszyny do chleba: https://smakowitychleb.pl/kategoria/chleby-z-maszyny/

      Pozdrawiam!

  • NU 22 kwietnia 2014 o 19:02

    Własnie mi się piecze 😀 troszkę dłużej, bo mam słaby piekarnik, taki elektryczny- malutki 🙂 trzymajcie kciuki 🙂

  • Smakowe Kubki 17 kwietnia 2014 o 09:57

    No proszę, podeszłaś Tosiu bardzo odważnie dodając cebulę , a ja nawet obawiałam się zmienić formę zaczynu, piekłam na poolish, bo moje zakwasy jakieś leniwe i obrażone, ale było u nas zimno, może dlatego się znarowiły. Smakowo na pewno wzmocniony. Pozdrawiam i dziękuje za wspólne wypiekanie

  • Nashelly 12 kwietnia 2014 o 20:55

    Bardzo ciekawy chleb, chętnie skusiłabym się na kromkę 😉

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej