Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz mleka. Powoli zacznij dolewać mleko i zagniatać ciasto. Dolewaj i zagniataj aż osiągnie jednolitą konsystencję. Zagniataj jeszcze kilka minut.
pierwsze wyrastanie
45 min
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 45 minut.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Uformuj rulon z ciasta. Pokrój go na 5 równych części. Z każdej części uformuj okrągłą bułeczkę. Umieść je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, Przykryj wyrastające bułeczki materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
pieczenie
17 min
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw do piekarnika bułeczki i piecz ok. 17 minut aż zbrązowieją, a po wsadzeniu w nie wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto. Ostudź przed podaniem.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej