Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz mleka i wody. Powoli zacznij dolewać mleko i zagniatać ciasto. Następnie zacznij dolewać wodę. Dolewaj i zagniataj aż ciasto osiągnie jednolitą konsystencję i będzie elastyczne. Zagniataj jeszcze intensywnie przez kilka minut.
wyrastanie
480 min
wyrastanie
2. Kosz do wyrastania chleba lub miskę wyłóż materiałową szmatką. Oprósz ją w środku mąką. Z chleba uformuj okrągły bochenek i umieść go w koszu. Przykryj wystającymi częściami szmatki i odstaw w ciepłe miejsce na noc (ok. 8 godzin).
pieczenie
35 min
pieczenie
3. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Przenieś chleb na blachę, najlepiej ustawiając ją na chleb, a następnie przewracając do góry nogami, aby wydostać chleb. Wstaw chleb do piekarnika i piecz ok. 35 minut. Ostudź na wyjętej kratce od piekarnika.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej