Przepis

wyrabianie
6 min
wyrabianie
1. Kostki gorzkiej czekolady kroimy na cztery części, tworząc małe kosteczki. Mieszamy je z żurawiną. W drugiej misce mieszamy mąkę z kakao i solą. W trzeciej misce umieszczamy aktywny zakwas, dodajemy letnią wodę i mieszamy. Do zakwasu dodajemy mąkę z kakao oraz dodatki, czyli czekoladę i żurawinę. Ciasto wyrabiamy ręcznie (szczegóły w przepisie oryginalnym, podlinkowanym we wstępie) lub mikserem przez 3 minuty na I biegu, następnie 4 minuty na biegu II.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
2. Wyrobione ciasto przekładamy do oprószonej mąką misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
drugie wyrastanie
240 min
drugie wyrastanie
3. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, odgazowujemy, uderzając je pięścią. Formujemy kulę i przekładamy ją do wiklinowego koszyka, podsypanego mąką lub wyłożonego ściereczką. Koszyk przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na 3-5 godzin (czas wyrastania zależy od temperatury pomieszczenia i siły zakwasu).
pieczenie
37 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni, włączamy termoobieg i na dnie stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej wypełnioną wodą lub kostkami lodu. Na blachę przerzucamy chleb, odwracając koszyk dnem do góry. Ciasto nacinamy według fantazji i wkładamy do pieca. Pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, ustawiamy pieczenie góra-dół i pieczemy chleb przez 25-27 minut. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Tynka 16 marca 2021 o 21:09

    Widze, ze tu komentarze sa dosc „wiekowe”, a ja wlasnie upieklam ten chleb dzisiaj! Od kilku miesiecy pieke chleby na zakwasie i szukalam czegos nowego. Chleb jest mega smaczny. Mi smakuje troche jak moj ulubiony „murzynek” (nie wiem, czy ktos jeszcze kojarzy to ciasto). Duzo czekolady i zurawiny (zgadzam sie z Autorka, ze to lepszy wybor niz rodzynki). Zdecydowanie jest to przepis, do ktorego bede wracac! Ciasto bezproblemowe, naklad pracy minimalny (w porownaniu do niektorych innych chlebow na zakwasie) i jest efekt „wow”.
    PS Moj partner jednak okreslil ten chlebek mianem „ciasta” 🙂

  • Majka 15 lutego 2017 o 20:07
    Ocena:

    Wspaniały ten chlebek. Smakowity, wszystko tu współgra idealnie ☺

  • Gosia 2 marca 2016 o 23:54

    Czy można użyć zamiast pszennej 650, pszenną pełnoziarnistą i dosłodzić miodem ? Pozdrawiam

    • Tosia 3 marca 2016 o 15:19

      Dosłodzić miodem tak, a co do mąki, z samej pełnoziarnistej trudno uformować, potrzeba też więcej wody. A może pół na pół z jasną? Lub z orkiszowej jasnej? Wtedy proporcje bez zmian 🙂

  • Ela 14 kwietnia 2014 o 10:26

    Jaki koszyk do wyrastania dobrać? Mama dwa 0,8kg i 1,2kg…..

  • Krecia 21 lutego 2014 o 13:26

    Cudny chlebek u Ciebie, miło było piec razem!

  • Tosia 20 lutego 2014 o 14:54

    Dziękuję serdecznie za miłe komentarze, aż chce się piec wspólnie dalej! 🙂

  • Gallica Anonimica 18 lutego 2014 o 19:33

    Ten chleb jest wyjątkowo podatny na modyfikacje:P Muszę wypróbować Twój pomysł z dodaniem jagód. Piękne zdjęcie z tym krojonym chlebem, chyba niedługo będzie krążyło po Pintereście;).

  • Małgosia z akacjowego 18 lutego 2014 o 18:11

    Tosiu-piękny ten Twój chleb 🙂 Jaki zgrabny i czekoladowy, mniam 🙂 dziękuję za wspólne pieczenie, pozdrawiam

  • alucha 18 lutego 2014 o 14:36

    Chlebek cudny i piękne nacięcie Tosiu. 🙂
    Dziękuję za kolejne wspólne pieczenie! 🙂

  • Żabka 18 lutego 2014 o 13:34

    Cudowny chlebek! Pięknie nacięty
    Dziękuję za wspólne pieczenie!

  • Konwalie w kuchni 18 lutego 2014 o 13:33

    Śliczny bochen:)
    U mnie w rezultacie wyszło na słodko, ale też smakowicie;)
    Pozdrowienia!

  • Jolanta Szyndlarewicz 18 lutego 2014 o 09:40

    Cudowne nacięcia …. i piękny miękkisz …. ten chleb rozkochał w sobie i nas:). dziękuję za wspólne pieczenie i do następnego:)

  • Poradniczanka 17 lutego 2014 o 13:33

    Cudny chlebek;-) Dziękuję Wam bardzo dziewczyny za serdeczne przyjęcie i do kolejnego pieczenia;-)

  • Ania W 17 lutego 2014 o 10:42

    Przepiękne te nacięcia !
    Dziękuję za wspólne chwile !
    Miło poznać.

  • Arnika 17 lutego 2014 o 10:26

    PERFEKCYJNY! Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie!

  • Kamila 17 lutego 2014 o 09:58

    Śliczny! Dziękuję za czekoladowe chwile spędzone razem!

  • ugotujmyto.pl 16 lutego 2014 o 21:45

    Ale idealny bochenek :)! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)!

  • codojedzenia 16 lutego 2014 o 18:08

    Piękny chleb! Ja upiekłam na pszennym zakwasie. Pozdrawiam!

  • Smakowe Kubki 16 lutego 2014 o 17:20

    Na sam koniec zostawiłam sobie Ciebie do skomentowania, bo wiedziałam ,że w Smakowitym Chlebie Twojego chrupiącego bloga, zobaczę rasowy chleb, doskonale wypieczony, ze zmianami w przepisie godnymi uwagi. Swietny pomysł z dodaniem połamanej czekolady, śmiało taki chleb może konkurować z najlepszym ciastem drożdżowym, chociaż jest na zakwasie.
    Ja również upiekłam na zakwasie z żurawiną, miałam różne pomysły z podmianą składników, ale bałam się ,że coś popsuję. Teraz widzę,że tego chleba nie da się zepsuć,bo przepis jest genialny.
    Dziękuję za wspólne pieczenie , a w Twoim piec towarzystwie , to dla mnie wyróżnienie.Pozdrawiam

  • Dorota 16 lutego 2014 o 16:40

    Tosiu jest przepiękny, miodzio, dziekuje że razem mogłam piec z Wami te cudne bochny 🙂

  • Bea 16 lutego 2014 o 09:18

    Piekny bochenek! Ciesze sie, ze i Tobie ta raceptura przypadla do gustu 🙂
    Pozdrawiam serdecznie i dziekuje za wspolne pieczenie!

  • margot 15 lutego 2014 o 21:59

    Piękne zdjęcia , pięknego chleba
    Dziękuję za wspólny czas piekarniczy

  • Malarka 15 lutego 2014 o 21:43

    Tosiu, cudny chlebek z boskimi nacieciami. Dziekuje za wspolne pieczenie i do nastepnego 🙂

  • zufik 15 lutego 2014 o 21:25

    Cudny Ci wyszedł, ja zapomniałam swojego ciachnąć 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej