Lubię intrygujące w smaku chleby, takie o których się nie zapomina i chętnie do nich wraca. Wyjątkowym wypiekiem jest na pewno czekoladowy chleb na zakwasie, który robiłam już nie jeden raz dla kogoś w ramach prezentu. Do tej pory piekłam go na zakwasie pszennym, a i raz zaszalałam dodając jeszcze jagody.
Tym razem upiekłam chleb podobny, ale na zakwasie żytnim. Mogę go zaliczyć do jeszcze bardziej wyjątkowych, ponieważ piekłam go w znakomitym towarzystwie. Nie w jednej kuchni, ale w podobnym czasie, łącząc się z innymi blogerkami wirtualnie. Za zaproszenie dziękuję Amber, która razem z Beą postanowiły zorganizować „Lutową Piekarnię”.
Wbrew pozorom nie jest to słodki chleb, nie znajdziecie w nim cukru. Jest za to sporo ciemnego kakao, gorzkiej czekolady i słodkiej żurawiny (oryginalnie miały być rodzynki, ale za nimi nie przepadam).
Poniżej przedstawiam moją zmodyfikowaną wersję chleba, a tutaj znajdziecie oryginalny przepis oraz wskazówki jak składać ręcznie ciasto, aby miąższ wyszedł cudownie jędrny.
Widze, ze tu komentarze sa dosc „wiekowe”, a ja wlasnie upieklam ten chleb dzisiaj! Od kilku miesiecy pieke chleby na zakwasie i szukalam czegos nowego. Chleb jest mega smaczny. Mi smakuje troche jak moj ulubiony „murzynek” (nie wiem, czy ktos jeszcze kojarzy to ciasto). Duzo czekolady i zurawiny (zgadzam sie z Autorka, ze to lepszy wybor niz rodzynki). Zdecydowanie jest to przepis, do ktorego bede wracac! Ciasto bezproblemowe, naklad pracy minimalny (w porownaniu do niektorych innych chlebow na zakwasie) i jest efekt „wow”.
PS Moj partner jednak okreslil ten chlebek mianem „ciasta” 🙂
Wspaniały ten chlebek. Smakowity, wszystko tu współgra idealnie ☺
Super!
Czy można użyć zamiast pszennej 650, pszenną pełnoziarnistą i dosłodzić miodem ? Pozdrawiam
Dosłodzić miodem tak, a co do mąki, z samej pełnoziarnistej trudno uformować, potrzeba też więcej wody. A może pół na pół z jasną? Lub z orkiszowej jasnej? Wtedy proporcje bez zmian 🙂
Jaki koszyk do wyrastania dobrać? Mama dwa 0,8kg i 1,2kg…..
Ja bym wybrała ten mniejszy, dzięki temu wypiek będzie wyższy i pełniejszy 🙂
Cudny chlebek u Ciebie, miło było piec razem!
Dziękuję serdecznie za miłe komentarze, aż chce się piec wspólnie dalej! 🙂
Ten chleb jest wyjątkowo podatny na modyfikacje:P Muszę wypróbować Twój pomysł z dodaniem jagód. Piękne zdjęcie z tym krojonym chlebem, chyba niedługo będzie krążyło po Pintereście;).
Tosiu-piękny ten Twój chleb 🙂 Jaki zgrabny i czekoladowy, mniam 🙂 dziękuję za wspólne pieczenie, pozdrawiam
Chlebek cudny i piękne nacięcie Tosiu. 🙂
Dziękuję za kolejne wspólne pieczenie! 🙂
Cudowny chlebek! Pięknie nacięty
Dziękuję za wspólne pieczenie!
Śliczny bochen:)
U mnie w rezultacie wyszło na słodko, ale też smakowicie;)
Pozdrowienia!
Cudowne nacięcia …. i piękny miękkisz …. ten chleb rozkochał w sobie i nas:). dziękuję za wspólne pieczenie i do następnego:)
Cudny chlebek;-) Dziękuję Wam bardzo dziewczyny za serdeczne przyjęcie i do kolejnego pieczenia;-)
Przepiękne te nacięcia !
Dziękuję za wspólne chwile !
Miło poznać.
PERFEKCYJNY! Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie!
Śliczny! Dziękuję za czekoladowe chwile spędzone razem!
Ale idealny bochenek :)! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)!
Piękny chleb! Ja upiekłam na pszennym zakwasie. Pozdrawiam!
Na sam koniec zostawiłam sobie Ciebie do skomentowania, bo wiedziałam ,że w Smakowitym Chlebie Twojego chrupiącego bloga, zobaczę rasowy chleb, doskonale wypieczony, ze zmianami w przepisie godnymi uwagi. Swietny pomysł z dodaniem połamanej czekolady, śmiało taki chleb może konkurować z najlepszym ciastem drożdżowym, chociaż jest na zakwasie.
Ja również upiekłam na zakwasie z żurawiną, miałam różne pomysły z podmianą składników, ale bałam się ,że coś popsuję. Teraz widzę,że tego chleba nie da się zepsuć,bo przepis jest genialny.
Dziękuję za wspólne pieczenie , a w Twoim piec towarzystwie , to dla mnie wyróżnienie.Pozdrawiam
Tosiu jest przepiękny, miodzio, dziekuje że razem mogłam piec z Wami te cudne bochny 🙂
Piekny bochenek! Ciesze sie, ze i Tobie ta raceptura przypadla do gustu 🙂
Pozdrawiam serdecznie i dziekuje za wspolne pieczenie!
Piękne zdjęcia , pięknego chleba
Dziękuję za wspólny czas piekarniczy
Tosiu, cudny chlebek z boskimi nacieciami. Dziekuje za wspolne pieczenie i do nastepnego 🙂
Cudny Ci wyszedł, ja zapomniałam swojego ciachnąć 🙂