Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą suche składniki: mąkę, drożdże, sól, cukier i cynamon. Dodaj imbir. Powoli wlewaj ciepłe mleko i zagniataj ciasto. Zagniataj i dolewaj aż osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Wstaw ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu uformuj z ciasta rulon i pokrój go na 4 równe części. Z każdej uformuj okrągłą bułeczkę. Bułeczki rozłóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj je materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 45 minut.
pieczenie
15 min
pieczenie
4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw blachę z bułeczkami i piecz ok. 15 minut aż zbrązowieją.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Majka 19 września 2016 o 19:54
    Ocena:

    Cudowne, wspaniałe 🙂 Idealne na zimną porę 🙂

  • Martyna 14 marca 2015 o 11:36

    Dodałam prażonego sezamu i zrobiłam na pół z mąką żytnią 720. Wyszły i są przecudowne! Uwielbiam Wasze przepisy, jesteście niesamowite!

  • Agnieszka 16 marca 2014 o 16:36

    Zrobiłam je! Są pyszne 🙂 Macie fantastyczne przepisy!

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej