Chleby z dużą ilością ziarna bywają czasem cięższe do zagniatania od reszty, ale w tym przypadku naprawdę warto. Moja Mama poprosiła mnie o taki bochenek jako wielka fanka ziaren, a ja od razu się za niego zabrałam. Przyznam, że byłam zachwycona jego świeżością przez kilka następnych dni. Ten chleb w ogóle się nie starzeje! Każdego dnia, do ostatniej kromki smakował jakbym dopiero co go zrobiła. Może więc warto się trochę namęczyć z zagniataniem?:)
Ile drożdży – w gramach?
W wielu przepisach na tej stronie w miarach „zwykłych” występują łyżeczki. Bardzo tego nie lubię, bo generalnie mam bardzo duże łyżeczki, zupełnie nie standardowe.
A przy drożdżach jest to akurat dosyć istotne, bo albo chleb nie wyrośnie, albo będzie zupełnie nie jadalny, przez posmak drożdży….
Proszę w takim razie dać 5 g suszonych drożdży instant.
Co do przelicznika na łyżeczki, niektórym tak jest łatwiej. A jak się ma wyjątkowo duże łyżeczki to wystarczy dać 3/4, aby była to klasyczna pojemność. Przy suszonych drożdżach instant szczypta w jedną lub w drugą stronę nie zrobi aż takiej różnicy jakby to były drożdże świeże, więc proszę się tego przeliczania aż tak nie obawiać.
Mój robot nie podołał zagniotłam ręcznie. Ciasto wyszło dość zbite więc ciekawa jestem czy coś z tego wyjdzie. Odstawiłam do wyrośnięcia i czekam ?
Witam,czy ciasto trzeba ręcznie wyrobić. Chciałabym wspomóc się robotem z hakiem. Pozdrawiam
Dzień dobry,
Można użyć robota 🙂
Czy do tego wypieku można używać mąki żytniej razowej lub orkiszowej pełnoziarnistej? Czy ciasto ma mieć tegą konsystencję?
Żytnia razowa nie nadaje się do drożdżowych wypieków, ale może to być orkiszowa pełnoziarnista 🙂
Polecam, bardzo dobry przepis
Cieszę się 🙂
Witam, czy można w tym przepisie pominąć siemię lniane, pestki dyni i słonecznika? I jeszcze jedno: Czy zamias siemienia lnianego można dodać len mielony?
Oczywiście można pominąć wspomniane ziarna, jednak chleb będzie miał zupełnie inną konsystencję i smak. Proszę też pamiętać, że siemię lniane przybiera żelowatą konsystencję, która łączy składniki w cieście. Len mielony nie zadziała tak samo.
Jeśli koniecznie chce Pani pominąć te składniki (radziłabym jednak zostawić siemię, zrezygnować z ziaren), proszę raczej trzymać się podanej w przepisie konsystencji chleba, dolewając tyle wody, aby ją osiągnąć. Pozdrawiam!
Ponawiam prośbę o podanie czasu pierwszego wyrastania (:
Czas wyrastania ciasta wynosi ok. 1,5 godziny.
Życzymy udanych wypieków 🙂
Witam,
bardzo proszę o podanie chociaż tak w przybliżeniu czasu pierwszego wyrastania. Z góry dziękuję.
Właśnie wyciagłam z piekarnika troszkę się przypiekł z góry ale myślę że i tak będzię dobry mąż juz wcina kawałeczek
Witam,
wlasnie zabieram sie za pieczenie. Mniej-wiecej ile trzeba piec tego chleba?
Z gory dziekuje za info.
To zależy od piekarnika. W moim wypadku było to ok. 25 minut- 30 minut. Najlepiej sprawdzać wykałaczką, ten sposób nigdy nie zawodzi. Pozdrawiam
IDEALNY! Pierwszy raz robiłam swój chleb i wyszedł naprawdę fantastyczny 🙂
Witam ,chlebek wyszedł suuuper….jest pyyyszny i zdrowy…do nastepnego pieczenia dodam moze troszke wiecej soli.ale to kwestia smaku.
Gorąco polecam ten przepis.