Uwielbiam chlebki pita. Lubię je rozciąć wzdłuż i napełnić różnymi smakołykami- mięsem, warzywami i najlepszym na świecie sosem tzatziki.  Pozostając w greckim klimacie postanowiłam stworzyć pitę z czarnymi oliwkami. Jest pyszna i otwiera kulinarne możliwości. Coś czuję, że zagości na moim stole częściej...

Pita z oliwkami (8 sztuk)
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży instant
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ok. 250 ml ciepłej wody
  • 10 czarnych oliwek bez pestek
  1. Połącz w misce mąkę, drożdże i sól.
  2. Powoli zacznij zagniatać wlewając najpierw oliwę, a następnie wodę. Ciasto powinno osiągnąć bardzo elastyczną konsystencję.
  3. Jednolite ciasto zagniataj intensywnie przez dodatkowe 5 minut.
  4. Miskę wyłóż folią do żywności, umieść w niej ciasto, przykryj kolejną warstwą folii do żywności i odłóż w ciepłe miejsce (na przykład obok lekko rozgrzanego palnika) aż podwoi objętość.
  5. Wyrośnięte ciasto pokrój na 8 równych części. Każdą część rozwałkuj na placek grubości ok. 1cm.
  6. Poszatkuj oliwki. Powbijaj je w rozwałkowane placki.
  7. Ułóż placki na blaszce i przykryj szmatką. Odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  8. Piekarnik rozgrzej do 250 stopni.
  9. Do gorącego piekarnika wkładaj placuszki, piecz ok. 8 minut, aż wyrosną i zbrązowieją.
  10. Gotowe placki wyjęte z piekarnika wkładaj od razu pod szmatkę, aby nie stały się twarde
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis