Przepis

Wyrabianie ciasta
15 min
Wyrabianie ciasta
1. Do miski wlewamy 200 ml wody, wsypujemy mąkę, drożdże oraz sól i cukier. Zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto.
pierwsze wyrastanie
45 min
pierwsze wyrastanie
2. Dobrze wyrobione ciasto na tureckie bułki do kebaba przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 równe części i formujemy z nich kule. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
formowanie
5 min
formowanie
4. Wyrośnięte bułeczki spłaszczamy i zwilżonymi palcami robimy wgłębienia w cieście. Posypujemy czarnuszką i sezamem.
pieczenie
20 min
pieczenie
5. Tureckie bułki do kebaba wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 210 stopni C i pieczemy przez około 15-20 minut na złoty kolor.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej