Przepis

przygotowywanie zaczynu
720 min
przygotowywanie zaczynu

1. Dzień przed pieczeniem pomieszaj składniki na poolish. Odstaw w temperaturze pokojowej na 12-16 h, aby zaczyn urósł.

wyrabianie
6 min
wyrabianie

2. Następnego dnia mąkę kukurydziana rozmieszaj z drożdżami rozprowadzonymi w wodzie, wymieszaj i odstaw na ok. 15 minut (aby mąka nieco spęczniała). Dodaj pozostałe składniki chleba i wyrabiaj mikserem ok. 3 minuty na najwolniejszych obrotach. Następnie wyrabiaj jeszcze około 3 minuty na średnich obrotach.

pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie

3. Odstaw przykryte do wyrośnięcia na półtorej godziny, w międzyczasie po ok 45 min wyjmij, lekko odgazuj, uformuj kule i znowu odstaw.

drugie wyrastanie
90 min
drugie wyrastanie

4. Wyjmij z miski jeszcze raz odgazuj i uformuj kulę (nie musi być na razie idealnie uformowana), przykryj i daj odpocząć 10-20 minut. Uformuj na blacie zgrabny bochenek z ładnie napiętą powierzchnia, na ile się da i ułóż w koszyku do wyrastania na 1,5 godziny w temp ok. 24 st.

pieczenie
40 min
pieczenie

5. Piekarnik nagrzej do 240 st C . Jeśli posiadasz żeliwny garnek, upiecz ten chleb zgodnie z podanymi w notce zasadami pieczenia w żeliwnym garnku. Jeśli nie, nagrzej kamień do pieczenia. Jeśli używasz kamienia, bochenek zgrabnie przerzuć z koszyka na łopatę, szybko natnij, a potem przerzuć na kamień, jednocześnie wlewając do formy ustawionej na dnie piekarnika pól szklanki wrzątku. Kiedy chleb zacznie się rumienić, otworzyć na chwilkę drzwiczki piekarnika, żeby usunąć nadmiar pary. Piec ok. 40 minut. Jeśli używasz garnka, przełóż ostrożnie chleb do garnka używając rękawic, przykryj pokrywką. Piecz 30 minut, a następnie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 10 min.

Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Kataryna 17 czerwca 2015 o 17:11

    A w normalnej keksówce można…??
    Z tym że u mnie mogę co najwyżej na 230 stopni nagrzać, w wyższej temperaturze przysmala się papier do pieczenia.
    To próbować w takich warunkach czy lepiej nie?

    • Tosia 19 czerwca 2015 o 10:29

      Tak, można śmiało piec w keksówce w temperaturze 230 stopni 🙂 Ciasto można przerzucić do rozgrzanej formy, ale może też bezpośrednio wyrastać i później od razu wkładamy do nagrzanego piekarnika, czyli klasyczne rozwiązanie.

  • agatka 21 lutego 2014 o 22:53

    chlebek wspanialy

  • Łucja 16 grudnia 2013 o 17:23

    pięknie Ci się upiekł 🙂 dziękuję za wspólne pieczenie 🙂

  • Konwalie w kuchni 12 grudnia 2013 o 15:40

    Mnie ta mąka jakoś nie przeszkadza zupełnie.
    Nawet nie bardzo ją czuję;)
    Za to kolor nadaje chlebowi piękny:)

  • tofka 12 grudnia 2013 o 09:58

    Fajne pęknięcie. Dzięki za wspólne pieczenie.

  • alucha 9 grudnia 2013 o 15:21

    Bardzo ładnie Ci urósł. 🙂
    Mnie chlebek smakował, lubię kukurydziane, ale zdecydowanie wolę cięższe chleby na zakwasie.
    Ten z karmelizowanym porem był cudowny!

    Dziękuję za wspólne pieczenie. 🙂

  • Ania W 8 grudnia 2013 o 17:57

    Fajny pomysł z tym garnkiem ! Następny chleb upiekę właśnie tak.
    Pięknie Cisię upiekł.
    Bardzo miło było piec wspólnie 🙂

  • Amber 8 grudnia 2013 o 08:53

    Śliwko,
    ja tez miałam pomysł aby piec ten chleb w żeliwnym garnku.
    Ale na kamieniu upiekł się pięknie, z chrupiącą skórka.
    Wniosek,jaki wyciagam z tego pieczenia,to taki,że sporo osób nie gustuje w mące kukurydzianej.
    Jest ona u nas mało poularna,pewnie stąd to się bierze.
    Dla mnie chleb smakuje pysznie.
    Lubię delikatne wypieki tak samo jak te konkretne.
    Dziekuję ,że piekłas z nami.

  • Malarka 6 grudnia 2013 o 22:56

    Wyrosl ci przepieknie! Ciesze sie, ze dolaczylas do naszej grupy piekarek. Dziekuje I do nastepnego 🙂

  • Ania 6 grudnia 2013 o 21:53

    bardzo ładny bochenek . Pozazdroscic 🙂 Serdecznie pozdrawiam,

  • margot 6 grudnia 2013 o 21:35

    Udał się bardzo ładnie

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej