Mówią, że dobry chleb wymaga czasu, zagniatania i cierpliwości. Co do zasady się zgadzam, ale czasami można tę regułę ominąć. To dobra wiadomość dla nielubiących się brudzić ciastem, nie mających czasu, czy po prostu leniwych- ten chleb jest fantastyczny a zagniatania nie wymaga.
Ciasto wystarczy dobrze wymieszać łyżką, a otrzymamy chleb miękki, delikatny, o podłużnych dziurkach. Jest tak dobry, że mimo późnej godziny naprawdę nie mogłam się powstrzymać i zjadłam kromkę… czy dwie.
Piwo nie jest wyczuwalne w smaku, ale wpływa na świetną konsystencję chleba. Az szkoda nie spróbować!
Ja tez sprobuje.Robot mi sie zespol
Podoba mi sie ten przepis.
no i oczywiście zasłużona piąteczka za pyszny i bardzo łatwy w wykonaniu chlebek 🙂
dziękuję bardzo za odpowiedź 😉
chlebek upiekłam, jest pyszny, zamierzam spróbować teraz innych Twoich przepisów.
Dziękuję za inspiracje, pozdrawiam ciepło 🙂
Witam serdecznie, mam pytanko…chodzi o drożdże świeże czy suche ?
będę wdzięczna za odpowiedź, pozdrawiam 🙂
Przepraszam za niedoprecyzowanie. Chodzi oczywiście o drożdże suszone. Pozdrawiam
Wyśmienity chleb, dziękuję za przepis:)
Szkoda, że Pani nie podała dokładnego przepisu na chleb na piwie. Zaczyn powinien być podany oddzielnie i ciasto właściwe -składniki, powinny być podane oddzielnie, żeby była jasność i wdzięczność dla Pani, jeżeli chleb będzie dobry. Pozdrawiam. Elżbieta.
Przepis był podany w ten sposób z powodu problemów technicznych na blogu. Już jest poprawiony. Pozdrawiam!
GRAZIE!!!!
SANDRA
Ok thx 😉
Tak pokrętnie to potrafią pisać tylko kobiety dla innych kobiet. Proszę przetłumacz to dla faceta, co jest zaczynem, co ciastem właściwym, a co całym zaczynem. Na razie odeszła mi ochota na Twoje przepisy. A w ogóle hańbą jest pisanie tylko dla kobiet.
Mamy niestety chwilowe problemy techniczne z przepisami. Przepis na zaczyn to: 150g mąki, 150 ml wody, 3/4 łyżeczki drożdży (na razie niestety trzeba czytać przepis poziomo). Ciasto właściwe to zaczyn + reszta składników. Byłabym też wdzięczna za informację, w którym momencie dopuściłam się takiego haniebnego zachowania. Nie widzę w tekście żadnego faworyzowania płci. Życzę Panu miłego wieczoru.
Zaczyn to tylko 150ml wody ?
Mamy niestety chwilowe problemy techniczne z przepisami. Proszę je czytać poziomo do czasu, aż uporamy się z sytuacją. Pozdrawiam i przepraszam za kłopot!:)
Jak zrobić zaczyn?
Mamy niestety chwilowe problemy techniczne z przepisami. Proszę je czytać poziomo do czasu, aż uporamy się z sytuacją. Pozdrawiam i przepraszam za kłopot!:)
Czytam i nie mogę doczytać, jakie są składniki na zaczyn. Chyba ich zabrakło. Proszę o info, bo mam ochotę na ten chlebek 🙂
Mamy niestety chwilowe problemy techniczne z przepisami. Proszę je czytać poziomo do czasu, aż uporamy się z sytuacją. Pozdrawiam i przepraszam za kłopot!:)
chleb z piwem 🙂 musze wyprobowac