Przepis

przygotowywanie zaczynu
240 min
przygotowywanie zaczynu
1. Pomieszaj składniki na zaczyn w miseczce. Odstaw na ok. 3-4 godziny, aż podniesie się i zacznie bąbelkować.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. W misce połącz wszystkie składniki na ciasto właściwe. Pomieszaj łyżką aż stworzą jednolite ciasto. Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia 20 centymetrowej foremki.
wyrastanie
240 min
wyrastanie
3. Foremkę przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 4 godziny. Ciasto powinno znacznie urosnąć.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umieść foremkę w piekarniku i piecz ok. 40 minut. Ostudź na wyjętej z piekarnika kratce, aby chleb nie zaparzył się od dołu.
Ocena czytelników: 3 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • danka 23 listopada 2017 o 21:51

    Ja tez sprobuje.Robot mi sie zespol
    Podoba mi sie ten przepis.

  • Nina 16 grudnia 2013 o 16:53
    Ocena:

    no i oczywiście zasłużona piąteczka za pyszny i bardzo łatwy w wykonaniu chlebek 🙂

  • Nina 16 grudnia 2013 o 16:50

    dziękuję bardzo za odpowiedź 😉
    chlebek upiekłam, jest pyszny, zamierzam spróbować teraz innych Twoich przepisów.
    Dziękuję za inspiracje, pozdrawiam ciepło 🙂

  • Nina 14 grudnia 2013 o 14:23

    Witam serdecznie, mam pytanko…chodzi o drożdże świeże czy suche ?
    będę wdzięczna za odpowiedź, pozdrawiam 🙂

    • Śliwka 15 grudnia 2013 o 22:08

      Przepraszam za niedoprecyzowanie. Chodzi oczywiście o drożdże suszone. Pozdrawiam

  • Miaugorzata 13 grudnia 2013 o 17:39

    Wyśmienity chleb, dziękuję za przepis:)

  • Elżbieta 1 grudnia 2013 o 21:51

    Szkoda, że Pani nie podała dokładnego przepisu na chleb na piwie. Zaczyn powinien być podany oddzielnie i ciasto właściwe -składniki, powinny być podane oddzielnie, żeby była jasność i wdzięczność dla Pani, jeżeli chleb będzie dobry. Pozdrawiam. Elżbieta.

    • Śliwka 8 grudnia 2013 o 00:12

      Przepis był podany w ten sposób z powodu problemów technicznych na blogu. Już jest poprawiony. Pozdrawiam!

  • sandra 29 listopada 2013 o 21:49

    GRAZIE!!!!
    SANDRA

  • Iwa 29 listopada 2013 o 17:34

    Ok thx 😉

  • Jacek 29 listopada 2013 o 14:58
    Ocena:

    Tak pokrętnie to potrafią pisać tylko kobiety dla innych kobiet. Proszę przetłumacz to dla faceta, co jest zaczynem, co ciastem właściwym, a co całym zaczynem. Na razie odeszła mi ochota na Twoje przepisy. A w ogóle hańbą jest pisanie tylko dla kobiet.

    • Śliwka 29 listopada 2013 o 19:33

      Mamy niestety chwilowe problemy techniczne z przepisami. Przepis na zaczyn to: 150g mąki, 150 ml wody, 3/4 łyżeczki drożdży (na razie niestety trzeba czytać przepis poziomo). Ciasto właściwe to zaczyn + reszta składników. Byłabym też wdzięczna za informację, w którym momencie dopuściłam się takiego haniebnego zachowania. Nie widzę w tekście żadnego faworyzowania płci. Życzę Panu miłego wieczoru.

  • Iwa 28 listopada 2013 o 17:29

    Zaczyn to tylko 150ml wody ?

    • Śliwka 28 listopada 2013 o 23:35

      Mamy niestety chwilowe problemy techniczne z przepisami. Proszę je czytać poziomo do czasu, aż uporamy się z sytuacją. Pozdrawiam i przepraszam za kłopot!:)

  • Pati 28 listopada 2013 o 10:28

    Jak zrobić zaczyn?

    • Śliwka 28 listopada 2013 o 23:35

      Mamy niestety chwilowe problemy techniczne z przepisami. Proszę je czytać poziomo do czasu, aż uporamy się z sytuacją. Pozdrawiam i przepraszam za kłopot!:)

  • Elka 28 listopada 2013 o 08:58

    Czytam i nie mogę doczytać, jakie są składniki na zaczyn. Chyba ich zabrakło. Proszę o info, bo mam ochotę na ten chlebek 🙂

    • Śliwka 28 listopada 2013 o 23:35

      Mamy niestety chwilowe problemy techniczne z przepisami. Proszę je czytać poziomo do czasu, aż uporamy się z sytuacją. Pozdrawiam i przepraszam za kłopot!:)

  • Ania 28 listopada 2013 o 08:58

    chleb z piwem 🙂 musze wyprobowac

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej