Czy są wśród nas fani ciasta marchewkowego? W okresie jesienno-zimowym smakuje najlepiej, z domieszką przypraw korzennych i kontrastującym, słodkim serkiem na wierzchu. Ciasto marchewkowe tworzy się przez starcie marchewki na grubych oczkach i dodanie do niej typowych składników deserowych. Gdy zagryzałam kolejny kawałek pomyślałam, że taka gruba marchewka może dodać też fajnego, słodkiego aromatu chlebowi. I oczywiście, jak w cieście, zagrało to całkiem nieźle.
Chleb na zakwasie żytnim zawsze, w większym lub mniejszym stopniu ma lekko kwaskowaty smak. Osobiście wolę zakwas pszenny, który pozbawiony jest tej kwasowości, ale nie da się ukryć, że chleb na zakwasie żytnim jest zdrowszy. Warto więc czasem poeksperymentować. Słodkie dodatki idealnie zakamuflują tę lekką kwasowość. Marchewka sprawdziła się świetnie w tej roli, a dodałam jeszcze od siebie odrobinę suszonej żurawiny.
Kolejny super przepis😋
Pysznosci! Smakuje rownie dobrze co wyglada!
Wygląda przepysznie ! Uwielbiam marchewkowe wypieki 🙂