Drożdże świeże czy suszone?
Temat drożdży jest o tyle ważny, bowiem dzięki nim ciasto wyrasta, a w chlebie tworzą się bąbelki gazu. Nadmiar drożdży przyspiesza rośnięcie, ale chleb taki będzie miał cienką skórkę. Zawartość drożdży wpływa na porowatość i trwałość chleba. Dzięki temu pięknie pachnie, ma charakterystyczny smak i cenne składniki odżywcze.
Występują różne gatunki drożdży, ale dzisiaj chciałabym się skupić na tych najbardziej popularnych – drożdżach spożywczych.
Oprócz zakwasu (któremu poświęcimy oddzielny temat) przy wypieku chleba wykorzystuje się drożdże piekarskie, czyli drożdże świeże oraz drożdże suszone. Można je stosować zależnie od upodobania. W sytuacji, kiedy wybieramy przepis z drożdżami suszonymi, a chcemy użyć świeżych drożdży, należy podwoić ilość wskazaną w przepisie :
7 g suszonych drożdży instant = 15 g drożdży świeżych
Rodzaje drożdży spożywczych
Świeże drożdże – Występują w postaci kostki o różnej gramaturze. Ogólnie dostępne w sklepach i supermarketach, zazwyczaj opakowanie waży 100 – 200 gram. Ważne by przechowywać je w lodówce, a przed użyciem wyjąć w odpowiednim momencie by osiągnęły temperaturę pokojową. W większości wypadków stosuje się je w formie uaktywnionej (jako rozczyn) poprzez dodanie ciepłego mleka/wody i odrobiny cukru.
Drożdże suszone – Mają postać granulek. Wymagają przygotowania rozczynu przed użyciem, z odrobiny mąki i ciepłego płynu (wody, mleka) o temperaturze 35 – 40 stopni.
Drożdże suszone INSTANT – O wiele bardziej popularne niż zwykłe drożdże suszone. Także występują w postaci granulek, ale nie wymagają wykonania rozczynu, co jest dużym ułatwieniem i zyskiem czasu. Miesza się je z mąką i innymi suchymi składnikami, a następnie łączy z pozostałymi składnikami. Dają takie same (lub bardzo podobne) efekty jak drożdże świeże.
Jakich drożdży użyć do pieczenia?
Przyznam szczerze, że nie mogę się zdecydować: czy bardziej odpowiadają mi drożdże świeże, czy suszone instant. Stosuję je zamiennie, zależnie od okoliczności, przepisu i rodzaju pieczywa jakie chcę uzyskać.
Polecane przepisy na domowe chleby na drożdżach
Polecam prosty chleb na drożdżach do upieczenia w domu szybki chleb na drożdżach instant czy uniwersalny chleb pszenny. Trochę trudniejszy, ale bardzo ciekawy wypiek to portugalski chleb wodny. Warto go upiec! A potem jeszcze wypróbujcie delikatne bułeczki śniadaniowe.
Jakieś pytania o pieczenie chleba w domu?
Zawsze możecie zadać mi pytanie w komentarzu pod przepisem lub napisać, jak smakowały Wasze domowe wypieki 🙂
Witam mam podpowiedź co zrobić gdy mamy za dużo świeżych drożdży. Poprostu zamrozić, zawinąć w folię aluminiową i do zamrażarki. A jak potrzebne wcześniej wyjąć by”odtajały”
Bardzo dobra rada, dziękujemy!
Witam,upiekłem wczoraj chleb pełnoziarnisty i okazał się w środku wilgotny,co to oznacza i dlaczego tak wyszło?
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi, może to grzałka piekarnika i trzeba było piec dłużej, może za dużo wody, a może za dużo drożdży. Trudno zgadywać w ciemno.
Witam,
Mam książkę z przepisami na różne chleby i wczoraj zrobiłam chleb ciabatta. Po raz pierwszy spotkałam się znprzepisem gdzie używa się drożdży suszonych i proszku do pieczenia. Czy powinno się łączyć te dwa składniki? Chleb wyszedł smaczny.
Proszek do pieczenia przyspiesza proces wyrastania, ale psuje smak.
Proponuję następnym razem upiec ciabattę z tego przepisu: https://smakowitychleb.pl/ciabatta/
Do niedawna miałam możliwość kupowania drożdży suchych bez dodatków, ale już od jakiegoś czasu w moim sklepie się nie pojawiają. Teraz jednak wolę drożdże świeże, bo te suszone na ogół mają przynajmniej jeden chemiczny dodatek(E-491), a jak wiadomo nie jest to samo zdrowie. Na liście E-dodatków jest on jednym z tych, na które należy uważać, czyli okazjonalnie można stosować, ale do codziennego spożycie w chlebie raczej się już nie nadaje.
Jakoś przyzwyczaiłam się do suchych drożdży i u mnie w miejscowości nie mam gdzie takich kupić dlatego robię to przez internet. Zamawiam te https://naturalniezdrowe.pl/drozdze-i-slody/113-drozdze-piekarskie-suche-100g-chleby-ciasta-pizze.html bo są naturalne. Dla mnie suche drożdże są lepsze bo dłużej można je przechowywać.
Dzień dobry,
mam pytanie – czy można mieszać ze sobą rodzaje drożdży? Np. użyć odpowiedniej ilości świeżych i dodać trochę suchych? Pytam, bo przez przypadek kupiłam trochę za mało drożdży świeżych, a mam w domu suche i zastanawiam się, czy mogę z nich jakoś skorzystać.
Dzień dobry,
Przy jednorazowym przypadku można ewentualnie tak postąpić 🙂
Witam, stawiam pierwsze kroki w pieczeniu chleba bezglutenowego i mam problem z jego zapachem. Czy to drożdże w proszku nadają taki specyficzny zapach? Czy jak użyje świeżych będzie chlebek ładniej pachniał? a Może to wina jakiejś mąki?
Dzień dobry,
Jeśli daje Pani odpowiednią ilość drożdży to zdecydowanie nie powinny mieć wpływu na zapach wypieku, nie jest to kwestia tego czy suszone czy świeże (na blogu jest przelicznik, można śmiało modyfikować przepis i dawać świeże).
Ale specyficzny zapach to raczej wina mąki, bezglutenowe tak mają, może to np. gryczana nie odpowiada zapachowo, a z jakich Pani piecze?
proszę o radę – ile gram drożdży instant jest w 1 łyżeczce? wolę używać świeżych drożdży a w większości przepisów są instant w łyżeczkach i nie wiem jak przeliczyć
1 łyżeczka drożdży to mniej więcej 3 gram, ale zazwyczaj 1 łyżeczkę suszonych drożdży w przypadku chleba przeliczam na 10 g drożdży świeżych, czyli 1/10 tradycyjnej kostki.
Pozdrawiam.