Przepis

wyrabianie
3 min
wyrabianie
1. Mąki mieszamy ze sobą. Dodajemy aktywny zakwas żytni, sól, cukier i posiekany drobno ząbek czosnku. Zaczynamy wlewać letnią wodę z oliwą i wyrabiać ciasto, jedynie do połączenia składników.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
2. Po ok. 2 minutach przekładamy je do naoliwionej misy, przykrywamy folią spożywczą i stawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 h. W tym czasie 3 łyżki oliwy mieszamy z posiekanym ząbkiem czosnku. Odstawiamy.
formowanie
4 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Wałkujemy cienko ciasto na prostokąt o wymiarach 30x50 cm. Ostrym nożem dzielimy na kwadraty o wymiarach ok. 10x10 cm. Przekładamy je na blachę wyłożoną pergaminem, kładziemy w odstępach i przykrywamy ściereczką.
drugie wyrastanie
240 min
drugie wyrastanie
4. Chrupkie pieczywo czosnkowe na zakwasie żytnim zostawiamy w ciepłym miejscu na 4 godziny do drugiego wyrastania.
pieczenie
20 min
pieczenie
5. Po tym czasie wierzch przyszłych chlebków smarujemy wcześniej przygotowaną oliwą z czosnkiem. Piekarnik nagrzewamy w termoobiegu do 250 stopni. Na dnie stawiamy miseczkę z kostkami lodu. Wkładamy blaszkę do nagrzanego piekarnika. Po 10 minutach wyłączamy termoobieg, nastawiamy program pieczenia góra-dół i ustawiamy temperaturę 200 stopni. Chrupkie pieczywo dopiekamy jeszcze 10 minut, aż się zarumieni.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Paulina 14 listopada 2022 o 18:07
    Ocena:

    Zrobilam chrupki chlebek wczoraj. Smak idealny! Nie jadłam jeszcze tak dobrego chrupkiego pieczywa.
    Chlebek jednak nie urósł mi na żadnym etapie i wyszedł twardy, nie wpływa to jednak w żaden sposób na jego wspaniały smak. Jak dla mojego piekarnika to tez trochę za wysoka temperatura i troszkę się przypiekl. Poza tym idealny.

    • Małgosia 14 listopada 2022 o 19:39

      Być może zakwas był zbyt słaby lub ciasto powinno dłużej wyrastać. Szkoda, że nie wyrósł, ale dobrze, że smakuje 🙂

  • Tomasz 18 marca 2021 o 13:17

    A gdyby zamiast wody użyć maślanki lub mleka ?

  • Ania 14 czerwca 2014 o 20:46

    Ogólnie-pycha , tylko jak już pisałam – dałam mniej wody 🙂

    • Tosia 16 czerwca 2014 o 09:03

      To dziwne, bo pamiętam, że u mnie ciasto było bardzo gęste, ale dobrze, że posłuchała Pani intuicji i że chlebek się udał 🙂

  • Ania 14 czerwca 2014 o 09:04

    Trochę rzadkie ciasto, nie dałam całej ilości wody – ok. 200ml 🙂

  • Meg B 5 grudnia 2013 o 14:38

    Zrobiłam, bardzo chrupkie i smaczne pieczywko:)

  • Stanisław 4 listopada 2013 o 01:15

    Jest jednak pewien drobny szczegół mnóstwa przepisów – „cukier i sól obok siebie”.
    „…
    Nie używajmy do tej samej potrawy przypraw, które wzajemnie się wykluczają, tak jak właśnie słone i słodkie. Powodujemy nie tylko zaburzenia kubeczków smakowych, ale również powodujemy jednoczesne wydzielanie wątroby i trzustki, a tymczasem trzustka ma wydzielać pierwsza, a wątroba druga. …”
    – Dr Jadwiga Kempisty – Leczenie Żywieniem – http://www.leczeniezywieniem.pl/#!ksiazka/ci3f

    Poeksperymentujcie więc z wyeliminowaniem obu tych dodatków, a jeśli się nie da, to przynajmniej jednego z nich.
    Pozdrawiam..

    • Tosia 4 listopada 2013 o 08:48

      Jest to kwestia sporna dla dietetyków i kucharzy, więc każdy zrobi tak jak uważa. W przepisie tym można przecież pominąć cukier.
      Nawet w słonych wypiekach jego dodatek sprawia, że spulchnia i podnosi ciasto, więc nie uważam, aby SZCZYPTA cukru była tutaj zbrodnią.
      Nie zgadzam się jednak z teorią o wykluczaniu, jeśli chodzi o walory smakowe. Dodatek soli i cukru w odpowiedniej proporcji powoduje harmonię smaków lub podkreśla w ciekawy sposób jeden z nich. Dlatego w cukiernictwie przygotowuje się np. słony karmel.
      Dziękuję za komentarz, pozdrawiam.

  • Magda 27 października 2013 o 20:21

    czemu ja nie mam zakwasu, czeeeemu :<

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej