Przepis

mieszanie składników
8 min
mieszanie składników
1. Mąkę przesiewamy, mieszamy z cukrem, drożdżami i szczyptą soli. W rondelku topimy masło, następnie je studzimy. W drugim rondlu, na małym ogniu podgrzewamy krótko mleko, aby było letnie. Mleko mieszamy z topionym masłem. Powoli wlewamy letni płyn do suchych składników i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez minimum 6 minut.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Przekładamy wyrobione ciasto do misy oprószonej mąką, przykrywamy folią spożywczą i stawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
przygotowywanie farszu
5 min
przygotowywanie farszu
3. Śliwki kroimy w kostkę, wrzucamy do rondelka, w którym rozgrzaliśmy wcześniej masło. Dodajemy przyprawy oraz cukier. Owoce karmelizujemy kilka minut i studzimy.
zawijanie ciasta
5 min
zawijanie ciasta
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną odrobiną mąki stolnicę. Wałkujemy je na prostokąt o wymiarach ok. 40x20 cm. Wzdłuż dłuższego boku wykładamy przygotowane wcześniej nadzienie śliwkowe. Ciasto zginamy od strony krótszych boków i zawijamy od strony dłuższego boku jak na roladę. Z utworzonej rolady wycinamy 9 mniejszych roladek.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
5. Okrągłą formę (u mnie średnica 23 cm) smarujemy masłem. Układamy ciasno roladki (patrz zdjęcie), przykrywamy je ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
pieczenie
30 min
pieczenie
6. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, wkładamy formę z bułeczkami i pieczemy przez 25-30 minut, aż wierzch bułeczek się zarumieni.
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • Magda 23 września 2017 o 10:25

    Witam ?
    Chciałabym do ciasta dodać puree z dyni, czy w tym przypadku dać mniej mleka? Jakie proporcje powinnam zachować?

    • Tosia 24 września 2017 o 21:54

      Dzień dobry
      Wszystko zależy ile puree chce Pani dać, trudno powiedzieć w ciemno 🙂
      Na pewno mniej mleka, warto po prostu kontrolować konsystencję ciasta, aby było elastyczne już w trakcie wyrabiania.

  • Kataryna 7 września 2015 o 13:29
    Ocena:

    Nawe spalone pyszne! Tylko zawijanie trochę nie bardzo wyszło, no ale praktyka czyni mistrzem, więc na pewno będzie drugie podejście.

  • Ewa 11 maja 2015 o 13:04
    Ocena:

    Zrobiłam z mieszanki mąk (220g pełnoziarnistej i 100g pszennej typ 650). Jestem zafiksowana na zdrowym odżywianiu więc dałam tylko 40g brązowego cukru oraz konfiturę z moreli (sama ją robiłam więc też ma bardzo mało cukru)… I dochodzę do wniosku, że drożdżówki to powinny być jasne, puszyste i słodkie 🙂 W każdym razie nawet przy takich wymysłach zawijasy wyszły całkiem smaczne a przepis jest łatwy więc 5 gwiazdek 🙂

    • Tosia 11 maja 2015 o 17:40

      To prawda, ja uważam, że deser to jest deser, lepiej pozwolić sobie rzadziej i zjeść porządny, niż oszukiwać się, że je się zdrową słodkość 🙂
      Oczywiście można go odchudzić, dać mniej cukru i do tego trzcinowego, użyć fantastycznej domowej konfitury, ale niestety pełnoziarniste drożdżówki to już nie to samo 🙂
      Cieszę się, że smakowały i przepis się przydał do modyfikacji.

  • Ewa 8 maja 2015 o 13:35

    Czy robiąc takie drożdżówki mogę użyć mąki pszennej pełnoziarnistej? Czy może powinnam wtedy zmienić proporcje innych składników? Szukam sprawdzonego przepisu na drożdżówki pełnoziarniste 🙂

    • Tosia 10 maja 2015 o 12:28

      Można spróbować zrobić z samej mąki pełnoziarnistej, ale wtedy prawdopodobnie potrzeba będzie odrobinę więcej wody. Musiałaby Pani kontrolować konsystencję ciasta na etapie wyrabiania, aby było elastyczne 🙂

  • celina 26 sierpnia 2014 o 23:33

    jaki jest przelicznik z drożdży suszonych na świeże. nie przepadam za drożdżami instant.

    • Tosia 29 sierpnia 2014 o 14:43

      Ilość suszonych drożdży x 2, czyli w tym przypadku będzie to ok. 15 g świeżych drożdży.
      Pozdrawiam serdecznie.

  • Beczinda 22 listopada 2013 o 19:58

    Wyszły smakowicie 🙂 Trochę zmodyfikowałam przepis, bo zamiast śliwek dodałam powideł śliwkowych 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej