Do przygotowania dzisiejszego chleba zainspirowały mnie kanapki.
To bardzo intrygujący temat w kuchni, ponieważ jednym kojarzą się z „nudnymi” kanapkami z szynką i serem, a dla innych to spory temat do kulinarnych eksperymentów.
Uwielbiam wymyślać nowe kanapki, zarówno takie z domowymi pastami np. pastą jajeczną i tuńczykiem, jak i bardziej rozbudowane np. z wolno pieczoną łopatką wieprzową, domowym majonezem, karmelizowaną cebulą i roszponką.
Tym razem jednak zainspirowałam się najbardziej podstawowymi składnikami kanapek – szynką i serem. Poniższy chleb został upieczony na bazie mąki pszennej i zakwasu żytniego. W środku znajdują się kawałeczki żółtego sera, które w trakcie pieczenia cudownie się roztopiły w miąższu oraz drobno posiekana szynka dojrzewająca, która ma niezwykły smak.
W liście składników jest dwa razy ser gouda, zamiast szynki 🙂
Rzeczywiście wkradł się chochlik. Dziękujemy za czujność 🙂
W garnku żeliwnym to w jakiej temperaturze to piec? I czy potrzebne są kostki przy nim?
PS. Nie dałoby się zainstalować wtyczki z powiadomieniami o kolejnych komentarzach? Przydatna rzecz dla komentujących 😉
Dokładnie instrukcje dotyczące pieczenia w żeliwnym garnku znajdzie Pani tutaj: https://smakowitychleb.pl/chleb-pieczony-w-zeliwnym-garnku/
Myślę, że temperatura 220 stopni wystarczy, kostki nie będą potrzebne, o wiele lepsze efekty ze skórką uzyska się piekąc w garnku 🙂
Dziękujemy za sugestię o wtyczce, weźmiemy to pod uwagę.
Pozdrawiam.
No błaaaaaaaaaaagam, jaka Pani! 😉
Czyli jak rozumiem – trzymać się generalnej zasady pieczenia w garnku, a nie konkretnych przepisów?
Haha, ok, nie wiedziałam kto siedzi po drugiej stronie, więc wolałam zachować formalność 🙂
Tak, w przypadku pieczenia w żeliwnym garnku, prędzej modyfikowałabym dany przepis pod główną zasadę niż na odwrót.
Prześlę Tobie jeszcze kilka przepisów z użyciem żeliwnego garnka, jakie mamy na blogu. Może one też wskażą Ci odpowiednią drogę: https://smakowitychleb.pl/kategoria/chleby-pieczone-w-zeliwnym-garnku/