Jest wiele sposobów, aby uzyskać chrupiącą skórkę chleba i bułek. Wystarczy upiec swój chleb w piekarniku z postawioną miseczką z kostkami lodu. Można też posmarować wierzch ciasta chlebowego zimną wodą, chwilę przed pieczeniem. Niektórzy smarują też ciasto chlebowe rozbełtanym jajkiem. A o innych sposobach przeczytasz tu.
Są też mniej angażujące metody, o których na pewno nie zapomni się w trakcie przygotowywania chleba. Wystarczy do ciasta dodać kaszę manną, a dzięki temu wypiek będzie miał niezwykle chrupiącą skórkę.
Tak zrobiłam właśnie dzisiaj, dodając „grysiku” do ciasta na bagietkę. Przepis bardzo polecam, bo jest o wiele łatwiejszy od receptury na bagietkę francuską, a efekty są równie zachwycające.
W sposobie wykonania jest napisane, by wymieszać składniki z cukrem, a w liście składników nie ma cukru. Ile zatem go dodać?
To jest bardzo stary przepis, przy przenoszeniu go na nowy portal widocznie pojawił się błąd przy jego zmienianiu. W nowej recepturze nie dajemy cukru, pierwotnie była łyżeczka.
Bardzo smaczna 🙂 Wszyscy się zajadali 🙂
Super!