Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1.Do misy przesiewamy mąkę. Mieszamy ją z kaszą manną, drożdżami, solą. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2.Przekładamy je do misy, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i stawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3.Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat (nie podsypujemy mąką). Wyrabiamy krótko ciasto, formując długą i cienką bagietkę. Przekładamy ją na blachę, a boki wykładamy wałeczkami ze ściereczki lub folii aluminiowej, tworząc \\\\\\\\\\\\\\\"ścianki\\\\\\\\\\\\\\\" podtrzymujące rosnącą bagietkę. Ciasto przykrywamy ściereczką. Stawiamy w cieple.
pieczenie
20 min
pieczenie
4.Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Usuwamy \\\\\\\\\\\\\\\"ścianki\\\\\\\\\\\\\\\" podtrzymujące bagietkę i wkładamy ją na blasze do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut. Przed krojeniem studzimy.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Aleksandra 26 czerwca 2020 o 15:33

    W sposobie wykonania jest napisane, by wymieszać składniki z cukrem, a w liście składników nie ma cukru. Ile zatem go dodać?

    • Tosia 29 września 2020 o 20:36

      To jest bardzo stary przepis, przy przenoszeniu go na nowy portal widocznie pojawił się błąd przy jego zmienianiu. W nowej recepturze nie dajemy cukru, pierwotnie była łyżeczka.

  • Majka 6 sierpnia 2016 o 00:39
    Ocena:

    Bardzo smaczna 🙂 Wszyscy się zajadali 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej