Skąd wziąć charakterny zakwas? Jest proste rozwiązanie – sięgnijcie po zakwas na żurek! To doskonała podstawa do upieczenia tego prostego i pysznego chleba!
mąka pszenna typ 650 350 g
letnia woda 150 ml
sól 1,5 łyżeczki
mąka pszenna razowa 200 g
aktywny zakwas żytni 150 g
zakwas na żurek 150 ml
pieprz świeżo mielony 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
5 godz. 5 min.
Czas całkowity
4 godz. 30 min.
Czas wyrastania
35 min.
Czas wypieku
1. Z zakwasu na żurek wyjmujemy ziele angielskie, pieprz, liście laurowe oraz czosnek. Zakwas mieszamy i dodajemy do niego letnią wodę. Do misy przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy mąkę razową i mieszamy. Do suchych składników dodajemy cukier, sól oraz świeżo mielony pieprz. Dodajemy zakwas i powoli zaczynamy wlewać zakwas wymieszany z letnią wodą, wyrabiając ciasto. Po 6 minutach ciasto osiągnie formę elastycznej kuli.
2. Przekładamy ją do oprószonej mąką misy, przykrywamy folią spożywczą i stawiamy na 2 godziny w ciepłym miejscu.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, zagniatamy dwie minuty, formujemy kulę i wkładamy ciasto złączeniem ku górze, do koszyka/durszlaka wyłożonego ściereczką i obsypaną mąką. Ciasto w koszyku przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 2-3 godziny.
4. Koszyk z wyrośniętym ciastem odwracamy dnem do góry, przerzucając je na blaszkę wyłożoną pergaminem. Wierzch ciasta nacinamy(lub też nie). Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni (najlepiej z termoobiegiem). Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę z wodą. Wkładamy chleb do naparowanego piekarnika. Pieczemy 1o minut. Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni (wyłączamy termoobieg) i pieczemy jeszcze 25 minut. Upieczony chleb po postukaniu wydaje głuchy dźwięk. Przed krojeniem, studzimy go na kuchennej kratce.
Nie mogę znaleźć przepisu na chleb nr 278 proszę o przepis
Nie wiem co to za numer i chleb
Fajny przepis, szkoda ze nie daje rady schowac go na pinterest.
w smaku bomba nadziwic nie moge sie dlaczego taki lekki ?
W sensie, że sprężysty, delikatny w smaku, czy że taki mały? 🙂