Chleb pszenny zwykle piecze się na bazie wody, czasem też mleka, ale to bardziej w przypadku bułeczek. Znane są też inne patenty, np. z wykorzystaniem piwa (przepis na chleb na zakwasie piwnym tutaj). Dlatego uznałam, że równie dobrze może się sprawdzić w takiej roli wino. Wybrałam białe, półwytrawne, ale rozcieńczyłam je wodą, aby nie zdominowało smaku chleba.
Na początek zdecydowałam się na wypiek prostego i szybkiego, drożdżowego chleba pszennego z winem. I to był dobry pomysł, bo wyszedł bardzo smaczny, o subtelnym smaku wina. Na pewno będę jeszcze dodawała wino do wypieków wiele razy 🙂
Witam!
piekę chleb od paru dni. W sklepie jest coraz droższy i mniej smaczny ( jak jest tańszy). Postanowiłam sama coś upiec. I odkryłam, że ja też mogę upiec chleb PYSZNY !!!
Ten np.jest ekstra, polecam. Może nie jest taki ładny jak w sklepie bo trochę rozjechany, ale MÓJ i PRZEPYSZNY! 🙂
REWELACJA!!!! Nie wiem ile dotrzyma do jutra do zdjęć, bo jest absolutnie REWELAYJNY! Pycha! Polecam, robi się praktycznie sam, szybko i łatwo, rośnie jeszcze szybciej a efekt, mhhh pycha!
Cieszę się, że smakował!