Portugalski chleb massa sovada może Was zaskoczyć swoją słodyczą. Chyba nie znam osoby, która nie lubi słodkich wypieków. Ja jestem ich wielką fanką, a jeśli w grę jeszcze wchodzi cynamon – to jestem kupiona. Całkowicie kupiona. Gdy jakiś czas temu dowiedziałam się o istnieniu słodkiego, portugalskiego chleba massa sovada od razu wiedziałam, że prędzej czy później się za niego zabiorę. A ponieważ zimno naprawdę daje mi w kość, muszę sobie jakoś poprawić humor. Nie przeprowadzałam specjalistycznych badań, ale byłabym w stanie udowodnić, ze słodki chleb z cynamonem działa antydepresyjnie:)
Massa sovada to portugalski słodki, okrągły chleb (czasami również pieczony w formie słodkich bułeczek), który tradycyjnie wyrabiany jest z mąki, cukru (lub miodu), mleka, jajek i cynamonu. Całość rośnie dzięki dodatkowi suszonych drożdży. Chleb massa sovada cieszy się dużą popularnością w regionie Azorów. Charakteryzuje się delikatnym i miękkim wnętrzem oraz złocistą, chrupiącą skórką. Jego wyjątkowy smak wynika z dodatku skórki pomarańczy i aromatycznych przypraw. To niezwykle smaczna i aromatyczna propozycja dla miłośników różnorodnych smaków w pieczywie.
Jest to wypiek wyjątkowy, gdyż zwykle jest akompaniamentem do dań świątecznych, zarówno bożonarodzeniowych jak i wielkanocnych (nie dziwię się, że zdecydowali się podawać go dwa razy w roku). Jest takim wyjątkowym wypiekiem jak cynamonowo-pomarańczowa chałka.
Portugalski chleb massa sovada tradycyjnie podaje się lekko posmarowany, już bez kanapkowych dodatków. I słusznie, bo czego chcieć więcej? Taka słodka pajda na śniadanie, do tego kawa z mlekiem i dzień z pewnością będzie udany!
Drożdże są ważnym składnikiem portugalskiego chleba massa sovada. W przepisie wskazałam drożdże suszone instant, które wystarczy wymieszać z mąką, solą i wodą, aby powstało z tego ciasto. Nie ukrywam, że ze względu na czas, przechowywanie oraz świadome kontrolowanie konsystencji ciasta – zdecydowanie chętniej używam w kuchni drożdży instant, czyli suszonych. Na nich opiera się większość przepisów Smakowitego Chleba. Nie powinno to jednak stanowić problemu dla osób, które wolą korzystać z ich świeżej formy. Jeśli chcecie użyć świeżych drożdży, to musicie przeliczyć ich ilość. Zapraszam do smakowitego poradnika „Jak przeliczyć drożdże suszone na świeże?„. Używając drożdży świeżych warto zrobić wcześniej zaczyn. Na szczęście nie jest to trudne, a wymaga od nas spędzenie zaledwie 5-15 minut dłużej w domowej piekarni niż w przypadku wersji instant. Więcej na temat zaczynu drożdżowego w poradniku „Jak zrobić zaczyn drożdżowy?„.
Tosiu, jak sądzisz, czy ten chleb portugalski wyjdzie na mleku roślinnym?
Myślę, że mleko krowie można w tym przepisie śmiało zastąpić roślinnym, ale można również wykorzystać w takich samych proporcjach wodę 🙂 Ciekawie by się tu sprawdziło mleko kokosowe, albo migdałowe.
Pozdrawiam.
no to spróbuję!