Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Połącz ze sobą w misce mąkę, drożdże suszone, cukier, sól i cynamon. Dodaj masło i jajka. Zacznij zagniatać ciasto. Zagniataj aż poczujesz, że masło dobrze wymieszało się z resztą składników. Jeśli ciasto nie ma jeszcze jednolitej, elastycznej konsystencji, dolej powoli tyle mleka, aby ją osiągnąć. Zagniataj jeszcze intensywnie przez 5 minut.
wyrastanie
120 min
wyrastanie
2. Z ciasta uformuj okrągły bochenek. Ułóż go na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj całość materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5- 2 h.
pieczenie
25 min
pieczenie
3. Przed końcem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw bochenek i piecz przez ok. 20-25 minut aż zbrązowieje. Dla efektu brązowej, świecącej skórki, możesz posmarować bochenek przed pieczeniem roztrzepanym jajkiem, używając pędzelka.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Rena 17 maja 2015 o 23:39

    Tosiu, jak sądzisz, czy ten chleb portugalski wyjdzie na mleku roślinnym?

    • Tosia 18 maja 2015 o 10:21

      Myślę, że mleko krowie można w tym przepisie śmiało zastąpić roślinnym, ale można również wykorzystać w takich samych proporcjach wodę 🙂 Ciekawie by się tu sprawdziło mleko kokosowe, albo migdałowe.
      Pozdrawiam.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej