Nawet nie wiem, kiedy minęły święta. Podobnie jak sylwester. Po prostu przyszły i poszły, a ja nie zdążyłam na dobre poczuć świątecznej atmosfery. Jedyne co mi po nich zostało to upchana szafka pełna orzechów, które czekały na wykorzystanie do keksu, co w ostateczności nigdy nie nastąpiło. Mam więc nieziemskie ilości migdałów.
Bułeczki z migdałami? Czemu nie- pomyślałam. Miałam ochotę na pyszną, maślaną bułkę, która idealnie pasowałaby do moich ulubionych kanapkowych dodatków- twarogu i śliwkowych powideł.
Dzięki temu, że w tym przepisie prażymy migdały przed dodaniem ich do pieczywa, uwalniają one w pełni swój aromat i nadają niesamowitego, orzechowego smaku. Idealnie pasuje do takich słodkich wypieków. Koniecznie spróbujcie, szczególnie, gdy jeszcze wahacie się, czy pieczenie chleba jest dla Was. Otóż jest. I jest bardzo proste.
Czekam na przepisy na dobre chlebki , bułki i inne wypieki całkowicie pozbawione pszennej mąki. Obecna pszenica ma zmienioną liczbę chromosomów i wolę jej unikać.
To jakieś dziwne zjawisko w modyfikacji genetycznej, chyba jeszcze nie zbadane, pod kątem wpływu na nasz organizm, być moze nieodwracalnego.
Dzień dobry,
Jest wiele „teorii spiskowych” na temat pszenicy, ja szanuję każde zdanie na ten temat. Na blogu jest już sporo przepisów na wypieki z innej mąki niż pszennej, czy akceptuje Pani np. mąkę orkiszową jako kuzynkę pszenicy? Jeśli tak to polecam np. ten chleb https://smakowitychleb.pl/chleb-orkiszowy-ubijany/ lub te bułeczki https://smakowitychleb.pl/orkiszowe-buleczki-pieczarkami/
Z mąki żytniej np. ten przepis https://smakowitychleb.pl/chleb-zytni-prazona-cebulka-czarnuszka/ świetnie się sprawdza lub ten https://smakowitychleb.pl/chleb-zytni-z-kasza-jaglana-na-zakwasie/
Mamy również dział wypieków bezglutenowych https://smakowitychleb.pl/kategoria/chleb-bezglutenowy/
Pozdrawiam serdecznie.