Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą mąkę, drożdże, sól i zioła Zacznij wlewać powoli sok pomidorowy, zagniatając ciasto. Zagniataj aż osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję i będzie odchodzić od ręki. Od tego momentu zagniataj jeszcze 5 minut.
pierwsze wyrastanie
360 min
pierwsze wyrastanie
2. Po upływie czasu zagniatania dodaj ciepłą wodę i zagnieć ciasto. Powinno nabrać lepkości. Wsadź ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko kaloryfera) na minimum 6 godzin.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na obsypaną mąką stolnicę. Zagnieć i utwórz z ciasta jajowaty kształt. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 2 godziny.
pieczenie
25 min
pieczenie
4. Gdy kończy się czas ponownego wyrastania, rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez ok. 25 minut, aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w nie wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Pogodynka 25 lipca 2013 o 09:06

    A mam pytanie, chciałabym zrobić ciabattę bez soku pomidorowego i tutaj pojawia się pytanie, czym zastąpić sok aby ciasto miało prawidłową konsystencję? 🙂

    • Śliwka 25 lipca 2013 o 09:24

      Mozna zastapic po prostu wodą i dolać jej tyle, aby konsystencja odpowiadala tej w przepisie. Pozdrawiam!

  • Gosia 1 grudnia 2012 o 19:43

    Mąka pszenna ale jakiego typu? Chlebowa 650 czy może być zwykła 450?

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej