Przepis

wyrabianie
10 min
wyrabianie
1. Siemię lniane i rodzynki wrzuć do miseczki i zalej wrzątkiem dokładnie do ich wysokości. Odstaw na 10 minut. Połącz ze sobą w misce mąkę, drożdże i sól. Dodaj wystudzone siemię lniane i rodzynki (powinno mieć lepką konsystencję). Powoli dolewaj wodę i zagniataj ciasto aż osiągnie jednolitą konsystencję, przypominającą ciepłą plastelinę i nie lepiącą się do ręki. Od tego momentu zagniataj jeszcze przez 5 minut.
wyrastanie
150 min
wyrastanie
2. Wstaw ciasto do natłuszczonej i obsypanej otrębami/bułką tartą formy, ugnieć w formie, przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 2-2,5 godziny.
pieczenie
35 min
pieczenie
3. Gdy będzie się zbliżał koniec czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw chleb i piecz przez ok. 35 minut, aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w niego wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Jolanta 10 grudnia 2022 o 09:46

    A czy namoczyć siemie i rodzynki? Czy dadac do automatu suche?

  • Jolanta 9 grudnia 2022 o 22:56

    Czy można ten chleb upiec w automacie do pieczenia chleba? Jeśli tak to czy mogę podwoić składniki?

    • Małgosia 10 grudnia 2022 o 00:02

      Można upiec w automacie, ale warto zmniejszyć ilość drożdży do 1-1,5 łyżeczki. Proszę wybrać program podstawowy odpowiedni dla wagi dodanych składników.

  • Jolanta 19 sierpnia 2022 o 19:37

    Czy można użyć suszonych moreli?

  • Jolanta 5 sierpnia 2022 o 22:41

    Można dać mąka pszenna orkiszowa?

    • Małgosia 6 sierpnia 2022 o 08:00

      Można zamiennie stosować mąkę pszenną i orkiszową o podobnym typie. Jeśli natomiast mówimy o mące jasnej chlebowej to teoretycznie można, ale sugerowałabym stopniowo dodawać wodę, bo możliwe, że zmieni się jej potrzebna ilość.

  • ewa 20 stycznia 2014 o 14:15

    Witam,czy zamiast rodzynek moge dodac słonecznik?

    • Śliwka 30 stycznia 2014 o 22:10

      Tak, nie ma przeciwwskazań. Oczywiście będzie wtedy nieco inaczej smakował, bez słodkiego dodatku. Można też zastąpić rodzynki na przykład suszoną żurawiną.
      Pozdrawiam

  • Magda 30 sierpnia 2013 o 19:41

    Witam, czy do tego chlebka mozna uzyc drozdzy świeżych..? Jeśli tak to ile?
    pozdrawiam

    • Śliwka 4 września 2013 o 16:34

      Dzień dobry,

      Oczywiście można użyć drożdży świeżych. 1 łyżeczka drożdży suszonych to ok. 12 g drożdży świeżych. W tym wypadku proszę dodać ok. 20-25 g drożdży świeżych. Proszę jednak pamiętać, aby najpierw rozpuścić je w części ciepłej wody przewidzianej w przepisie, aby się „uaktywniły”.
      Pozdrawiam!

  • Karolina 12 czerwca 2013 o 18:29

    Oczywiście miałam na myśli cm (:

  • Karolina 11 czerwca 2013 o 18:54

    Witam,

    foremka do tego chlebka to 15 mm czy 20 mm?

    Pozdrawiam serdecznie

  • Ada 31 stycznia 2013 o 19:56

    To był mój pierwszy chleb w życiu – wyszedł przepyszny i zniknął w jeden dzień (na dwie osoby…). Bardzo prosty przepis, a efekt fenomenalny! Polecam!

  • Marta 5 listopada 2012 o 17:07

    Witam.
    Właśnie upiekłam ten chlebek, bardzo smaczny i łatwy do zrobienia. Pozdrawiam

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej