Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Połącz ze sobą w misce lub na stolnicy mąkę, drożdże, sól i parmezan. Czosnek zmiażdż, obierz ze skórki i poszatkuj bardzo drobno. Dodaj do suchych składników. Powoli zacznij dolewać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Skończ dolewać gdy zagniatane ciasto będzie miało elastyczną konsystencję odchodzącą od ręki. Gdy ją osiągniesz, zagniataj ciasto jeszcze 5 minut.
wyrastanie
120 min
wyrastanie
2. Przetransportuj ciasto do natłuszczonej i obsypanej otrębami lub bułką tartą prostokątnej formy. Przykryj formę materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład do cieplejszego pomieszczenia w domu, lub obok lekko rozgrzanego palnika) na ok. 2 godziny. Ciasto powinno w tym czasie znacznie urosnąć.
pieczenie
25 min
pieczenie
3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw ciasto i piecz przez ok. 25 min aż zbrązowieje z góry, a po wsadzeniu w nie wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto. Odstaw do ostygnięcia, wykrój z formy.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej