Przepis

wyrabianie
15 min
wyrabianie
1. Wszystkie sypkie składniki mieszamy w dużej misce. Dodajemy kwaśną śmietanę 18% i stopniowo dolewamy wodę, jednocześnie zarabiając ciasto na chleb. Następnie wyrabiamy energicznie elastyczne i gładkie ciasto.
pierwsze wyrastanie
45 min
pierwsze wyrastanie
2. Dobrze wyrobione ciasto na chleb odstawiamy do wyrośnięcia w misce pod przykryciem na około 45 minut. Zawsze w ciepłym miejscu, bez przeciągów.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto na chleb rolujemy i przekładamy do natłuszczonej oraz wysypanej ziarnami formy keksowej o długości około 30 cm. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut. Zawsze w ciepłym miejscu, bez przeciągów.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Wyrośnięty chleb tostowy z ziarnami pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut lub do momentu, aż będzie rumiany i wypieczony.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej