Pieczenie chleba w żeliwnym garnku to moje hobby:) Uwielbiam to robić i najchętniej piekłabym tak każdy bochenek. Szkoda, że nie mam żeliwnych form do bagietek i bułek:)
Ten chleb, poza piękną, rustykalną popękaną skórką (która jest charakterystyczna dla tej formy pieczenia) i miękkim miąższem, smakowo jest jak pyszne pieczywo czosnkowe. Z taką różnicą, że typowy sposób podania pieczywa czosnkowego to kromka chleba, posmarowana czosnkiem i przykryta roztopionym serem, a moja wersja ma to wszystko w środku.
Gdy świeży bochenek wyjeżdża z piekarnika pojawia się naprawdę spory dylemat. Czy skroić od razu cały i zjeść zanim ktoś w ogóle zauważy, że upiekł się chleb, czy nie naruszać tej pięknej skórki. Wstyd się przyznać, bo wybrałam pierwszą opcję:)
Super chlebek ☺️ Piękny wygląd i oryginalny smak.
Chciałabym upiec ten chleb ale na zakwasie. Wymieszałabym wieczorem 300 g mąki, aktywny zakwas i wodę. Tylko nie bardzo mam pojęcie ile tego zakwasu. Czy 100 g. będzie dobrze?