Znacie japońskie bułeczki Anpan?  Ja z racji prowadzenia strony o wypieku chleba, dużo czytam na temat chlebowych nowinek. Natykam się również na ciekawe, międzynarodowe przepisy, jako że chleb w różnej postaci, spożywany jest przecież na całym świecie.

bułeczki anpan

Ostatnio zaintrygowały mnie japońskie bułeczki Anpan, które wypełnione są pastą z czerwonej fasoli. Niedawno przygotowywałam meksykańskie kanapki, w których ta pasta była składnikiem kluczowym i zostało mi jeszcze trochę do spożytkowania. Stwierdziłam, że to idealny sposób na jej wykorzystanie i przy okazji przetestowanie smaku japońskich bułeczek.

bułeczki anpan

Mimo, że fasola nie należy do rzeczy, które lubię (to delikatnie powiedziane), pasta z fasoli, którą możecie dostać już w praktycznie każdym większym supermarkecie, w dziale meksykańskich składników, to zupełnie co innego. Można spożywać ją prosto z puszki, lub doprawić po swojemu, na przykład dodając dużą ilość czosnku.  Mi sama pasta i te bułeczki smakują bez zbędnych dodatków, są naprawdę pyszne.

bułeczki anpan

Anpan- japońskie bułeczki pastą z fasoli
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 8
 
Skladniki
  • 1,5 kubka* mąki pszennej
  • 2 łyżeczki suszonych
  • drożdży
  • instant
  • 2 łyżeczki soli
  • 3/4 kubka wody
  • 200 g odsmażanej czerwonej fasoli w puszce
  • * mój kubek ma 300 ml
Instrukcja
  1. Połącz ze sobą w misce mąkę, suszone drożdże i sól. Powoli zacznij wlewać wodę i zagniatać ciasto.
  2. Zagniataj aż ciasto uzyska elastyczną konsystencję i będzie odchodzić od rąk. Od tego momentu zagniataj intensywnie jeszcze przez 5 minut.
  3. Wsadź ciasto do miski, przykryj folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić objętość.
  4. Wyłóż ciasto na obsypaną mąkę stolnicę i uformuj długi rulon. Pokrój go na 8 równych części.
  5. Każdą część rozwałkuj na kształt koła. Na środek nałóż ok. 1,5 łyżeczki odsmażanej fasoli. Podnieś brzegi ciasta do góry i dobrze zlep je ze sobą.
  6. Zlepione bułeczki układaj na wyłożonej papierem do pieczenia formie, zlepioną częścią do dołu. Przykryj całość materiałową szmatką i odłóż w ciepłe miejsce jeszcze na 45 minut.
  7. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  8. Po upływie czasu wyrastania, włóż formę do piekarnika i piecz bułeczki przez ok. 20 minut.
  9. Wyjmij je z piekarnika. Jeśli były dobrze zlepione, pasta fasoli nie powinna wypływać ze środka. Jeśli jednak trochę wypłynęło, odkrój część która wypłynęła, a twoja bułeczka wciąż będzie zdatna do spożycia.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Yumi 28 kwietnia 2013 o 13:48

    Przepraszam, że się czepiam ale anpan to słodkie bułeczki japońskie (coś jak drożdżówki) do których używa się azuki (bardziej znane pod nazwą czerwona fasola, jednakże to nie fasola a soja:)) Gotuje się ją i łączy z cukrem bądź miodem). To co tutaj zostało przedstawione to z całą pewnością nie jest anpan;) Następnym razem radzę najpierw zapoznać się z oryginalnym przepisem, lub ewentualnie zaznaczyć iż jest to własna interpretacja bo takie coś może wprowadzić kogoś w błąd:) Pozdrawiam

    • Śliwka 19 maja 2013 o 03:27

      Dzień dobry,

      Niestety o bułeczkach Anpan dowiedziałam się z internetu i nigdy nie miałam okazji sama ich skosztować. Najwidoczniej błędnie zinterpretowałam sposób ich przygotowania i wyszły z tego po prostu bułeczki z pastą z fasoli. Dziękuję za zwrócenie uwagi, dotychczas żyłam w błogiej nieświadomości:)
      Pozdrawiam,

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis