Przepis

przygotowywanie składników
480 min
przygotowywanie składników
1. Kilka godzin przed pieczeniem chleba dokarmiamy zakwas pszenny (lub inny) mąką pszenną, aby w momencie rozpoczęcia mieszania ciasta był w szczycie aktywności.
Wyrabianie ciasta
60 min
Wyrabianie ciasta
2. Do aktywnego zakwasu dolewamy wodę i dosypujemy obie mąki: pełnoziarnistą i pszenną chlebową. Krótko zagniatamy i odstawiamy na 20 minut pod przykryciem, aby składniki dobrze się połączyły. Następnie wyrabiamy energicznie, aż ciasto na chleb stanie się elastyczne i gładkie.
Pierwsze wyrastanie ciasta na chleb z jabłkiem i cynamonem
150 min
Pierwsze wyrastanie ciasta na chleb z jabłkiem i cynamonem
3. Dobrze wyrobione ciasto na chleb pełnoziarnisty odstawiamy do wyrośnięcia. Podczas wyrastania składamy ciasto 3-krotnie jak kopertę w równych odstępach czasu.
formowanie
20 min
formowanie
4. Wstępne formowanie ciasta na chleb pełnoziarnisty z jabłkiem i cynamonem. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat. Rozciągamy delikatnie. Posypujemy pokrojonymi kawałkami jabłka i posypujemy cynamonem. Zawijamy i nadajemy ciastu kształt kuli. Odstawiamy na 20 minut pod przykryciem na blacie.
formowanie
10 min
formowanie
5. Po upływie 20 minut ciasto na chleb powinno lekko rozlać się na blacie i rozluźnić. Przystępujemy do formowania bochenka.
drugie wyrastanie
90 min
drugie wyrastanie
6. Uformowany bochenek przekładamy do koszyka oprószonego mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godz.
pieczenie
40 min
pieczenie
7. Wyrośnięty bochenek pieczemy w temperaturze 230 stopni C w naparowanym piekarniku przez około 40 minut. W połowie czasu pieczenia możemy zmniejszyć temperaturę do 210 stopni, jeżeli chleb szybko się rumieni.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej