Przepis

przygotowywanie zaczynu
5 min
przygotowywanie zaczynu
1. Przepis na zaczyn tangzong: 20 g mąki pszennej rozprowadzamy w 100 ml wody. Podgrzewamy w niewielkim rondelku stale mieszając do momentu, aż masa zgęstnieje do konsystencji budyniu. Nie zagotowujemy. Przykrywamy i odstawiamy zaczyn tangzhong do wystudzenia.
przygotowywanie zaczynu
15 min
przygotowywanie zaczynu
2. Letnie mleko wlewamy do miski. Wkruszamy świeże drożdże, dodajemy szczyptę cukru i łyżeczkę mąki. Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
wyrabianie
15 min
wyrabianie
3. W dużej misce mieszamy zaczyn tangzhong, rozczyn drożdżowy, śmietankę, jajko oraz pozostały cukier. Dosypujemy mąkę oraz sól i zagniatamy elastyczne, gładkie i bardzo miękkie ciasto.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
4. Dobrze wyrobione ciasto na japoński chleb Hokkaido odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 45-60 minut.
formowanie
10 min
formowanie
5. Ciasto dzielimy na 3 lub 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na podłużny pasek i rolujemy nadając kształt bułeczek o szerokości keksówki. Bułeczki układamy w natłuszczonej keksówce.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
6. Keksówkę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Ciasto powinno wypełnić keksówkę.
pieczenie
40 min
pieczenie
7. Wyrośnięty chleb japoński smarujemy rozmąconym jajkiem lub mlekiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C. Pieczemy przez około 40 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej