Przepis

Wyrabianie ciasta
15 min
Wyrabianie ciasta
1. Wszystkie składniki na chleb 3 ziarna mieszamy w misce i stopniowo dolewając wodę - zagniatamy elastyczne i gładkie ciasto. W zależności od gęstości zakwasu żytniego - dolewamy więcej lub mniej wody, jeśli zaistnieje taka potrzeba.
pierwsze wyrastanie
150 min
pierwsze wyrastanie
2. Dobrze wyrobione ciasto na chleb 3 ziarna odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem. W polowie czasu wyrastanie składamy jak kopertę, aby poprawić jego strukturę. Uważamy, żeby ziarna nie rozrywały ciasta podczas składanie. W czasie wyrastania ciasto na chleb 3 ziarna powinno zwiększyć swoją objętość o ok. 50%.
drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto na chleb 3 ziarna formujemy w podłużny bochenek lub kilka mniejszych. Obtaczamy w mące lub ziarnach wg uznania i przekładamy do keksówki. Przykrywamy chleb ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 1 godzinę lub do momentu, aż ciasto zwiększy objętość o około 30-50% i wypełni foremkę.
piec
40 min
piec
4. Wyrośnięty chleb 3 ziarna wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 230 stopni w trybie “góra-dół” i pieczemy przez ok. 40-45 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej