Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Połącz ze sobą (najlepiej w misce, albo na stolnicy) mąkę, sól, drożdże i czosnek. Dokładnie pomieszaj. Ugotuj ziemniaki z 2 łyżeczkami soli, tak aby bardzo zmiękły. Odcedź i rozgnieć widelcem na puree. Odstaw do ostygnięcia. Gdy ostygną, dodaj je do wcześniej pomieszanych suchych składników i rozpocznij zagniatanie ciasta. Powoli dodawaj ciepłą wodę i zagniataj ciasto aż stanie się elastyczne. Zagniataj jeszcze przez kilka minut, aby napowietrzyć ciasto.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
2. Wsadź ciasto do miski i przykryj miskę folią aluminiową. Odstaw w ciepłe miejsce (na przykład obok lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 godziny, aby podwoiło objętość.
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
3. Wyjmij ciasto, uformuj z niego bochenek (ja uformowałam lekko jajowaty, ale nie ma przeszkód, aby uformować inny kształt). Ułóż bochenek na wyłożonej papierem do pieczenia blasze od piekarnika. Odstaw ponownie w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
pieczenie
30 min
pieczenie
4. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Gdy chleb wyrośnie, wsadź go do piekarnika i piecz aż bochenek zrobi się brązowy z zewnątrz, a po wsadzeniu w niego wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto.
Ocena czytelników: 2.5 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • asia 6 października 2018 o 10:20

    tez pieke czesto chlebek wychodzi pyszny

  • Kataryna 11 kwietnia 2017 o 18:14
    Ocena:

    Stary przepis, ale jary.
    Chlebki (od razu 2) wyszły pyszniutkie, jak zawsze z ziemniakami.

  • TERESA 9 sierpnia 2012 o 23:10

    Byłam wnuczką piekarza (dziadek już nie żyje),dziadek miał piekarnię ,uwielbiałam jego pieczywo.Nigdy nie zapomnę smaku jego pieczywa.Z pieca węglowego chleb smakuje inaczej,pomimo że,dziadek sam własnoręcznie wszystko robił zaopatrywały się w pieczywo okoliczne wioski.Mało tego nawet zagraniczni turyści zawiadamiali nas o swoim przyjeździe do Polski,z prośbą o zamiarze zaopatrzenia się w pieczywo.
    Ja tez czasem piekę sama chleb ale to juz nie to samo!jednak piekarnik nie zastąpi nam węglowego pieca chlebowego.Pozdrawiam serdecznie i życzę owocnej pracy!

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej