Jestem wielką fanką chleba czosnkowego, jednak w większości przypadków przygotowywany jest poprzez natarcie pieczywa czosnkiem już po upieczeniu. Ma to swój urok, w szczególności połączone z roztapiającym się serem, ale tym razem chciałam, żeby sama konsystencja przesiąkła czosnkiem, stąd dodatek wersji suszonej.
tez pieke czesto chlebek wychodzi pyszny
Stary przepis, ale jary.
Chlebki (od razu 2) wyszły pyszniutkie, jak zawsze z ziemniakami.
Byłam wnuczką piekarza (dziadek już nie żyje),dziadek miał piekarnię ,uwielbiałam jego pieczywo.Nigdy nie zapomnę smaku jego pieczywa.Z pieca węglowego chleb smakuje inaczej,pomimo że,dziadek sam własnoręcznie wszystko robił zaopatrywały się w pieczywo okoliczne wioski.Mało tego nawet zagraniczni turyści zawiadamiali nas o swoim przyjeździe do Polski,z prośbą o zamiarze zaopatrzenia się w pieczywo.
Ja tez czasem piekę sama chleb ale to juz nie to samo!jednak piekarnik nie zastąpi nam węglowego pieca chlebowego.Pozdrawiam serdecznie i życzę owocnej pracy!